Of je nou voor een actieve vakantie gaat of lekker wilt relaxen: kamperen met het gezin is superleuk! Leuke dingen doen, koken, buiten zijn, spelletjes spelen en vooral gewoon lekker samen zijn. Een familietent maakt zo'n kampeervakantie extra leuk: voldoende ruimte maar tegelijkertijd ook wel knus. Maar hoe kies je een tent? In dit blog zetten we alles op een rijtje waar je op moet letten!

Volg ons vier-stappenplan!

  1. Kies het soort materiaal
  2. Bedenk wat je wilt uitgeven
  3. Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt
  4. Kijk naar de opzettijd


Stap 1: Materiaalkeuze

We onderscheiden twee verschillende soorten materialen: polyester en polykatoen. Het gaat hier dan om het materiaal van het buitendoek. Polyester en polykatoen verschillen qua eigenschappen sterk van elkaar en hebben beide zo hun voordelen. Hierdoor kan het maken van een keuze lastig zijn. Hieronder leggen we je de verschillen uit.

Een familietent van polyester

Polyester is een soepel materiaal dat waterdicht wordt gemaakt met een coating. Tenten gemaakt van polyester zijn licht en flexibel. Ook drogen deze tenten snel en kun je ze compact opvouwen.

Een groot voordeel aan polyester is het gewicht van de tent en dat ze over het algemeen snel zijn op te zetten. Wanneer je met je gezin vaak van camping wisselt of sneller klaar wilt zijn met opzetten is een polyester tent handig. Houd er wel rekening mee dat het leefklimaat in een polyester tent minder prettig is. Wanneer je naar warmere landen gaat raden we een polykatoenen tent aan.

Ga je vooral korte weekendjes weg in Nederland? Dan kun je het beste voor een polyester tent gaan.

Een familietent van polykatoen

Polykatoen is een mix tussen polyester en katoen, de verhouding hiertussen kan verschillen. Hoe meer katoen, hoe zwaarder de tent is. Wanneer het percentage katoen omhoog gaat, wordt de levensduur ook langer.

Het grootste voordeel aan polykatoen is dat de stof ademt. Het leefklimaat van een polykatoenen tent is dan ook veel prettiger dan dat van een polyester tent. メs Nachts zul je hier veel profijt van hebben en lekker kunnen slapen. Wel zo prettig als je met (jonge) kinderen gaat kamperen.

Ga je met je gezin 2 weken naar Zuid-Europa? Dan kun je het beste voor een polykatoenen tent kiezen.

De verschillen tussen een polyester en polykatoenen tent

In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste verschillen tussen beide materiaalsoorten.

Polyester Polykatoen
Leefklimaat Minder prettig Aangenaam
Gewicht Licht Zwaar
Opgevouwen formaat Compact Groter dan polyester
Droogtijd Kort Langere droogtijd
Condensvorming Ja Nee
Levensduur 10 tot 20 weken 15 tot 55 weken

Stap 2: Bedenk wat je wilt uitgeven

Waarschijnlijk één van de grootste knelpunten bij het kiezen van een tent: de prijs. Wanneer je gaat kamperen met je gezin ben je vaak al veel geld kwijt aan de kampeeruitrusting, brandstof, campingplaats en andere dingen. Geef je geld uit aan een goede tent of ga je daarvoor liever leuke dingen doen?

Met name het materiaalsoort heeft een grote invloed op de prijs. Zo betaal je voor een polykatoenen tent vaak een stuk meer dan voor een polyester tent. Houd er wel rekening mee dat de prijs ook iets over de kwaliteit zegt. Van een duurdere tent mag je meer verwachten en deze hebben over het algemeen een langere levensduur. Een polykatoenen tent gaat namelijk tot wel 55 weken mee, een polyester tent 10 tot 20 weken. Wil je meer weten over de levensduur van een tent? Lees ons blog: 'Hoe lang gaat een tent mee?' . Naast de levensduur is het belangrijk om je te bedenken hoe lang je met de tent wilt kamperen.

Stap 3: Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt

Wanneer je met kinderen gaat kamperen neem je altijd een heleboel spullen mee. Denk hierbij aan kampeermeubels, kookspullen en tassen vol kleding. Maar houd er ook rekening mee dat je tent binnen de kortste keren volstaat met opblaasbare dolfijnen en ander speelgoed.

Aantal personen en aantal cabines

Allereerst is het natuurlijk handig om te kijken met hoeveel personen je op vakantie gaat. In principe heb je met bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen aan een vierpersoonstent genoeg. Wil je wat extra ruimte? Dan kun je ook voor een 5 of 6 persoonstent kiezen. Met name met wat oudere kinderen is extra ruimte prettig.

Extra leefruimte of opbergruimte

Wil je nog uitgebreid binnen in de tent kunnen zitten met je gezin? Bijvoorbeeld om spelletjes te doen of te eten wanneer het regent? Dan kun je het beste voor een tent met een grotere leefruimte kiezen. Sommige tenten hebben een luifel die zorgt voor extra leefruimte. Ook wanneer je veel spullen meeneemt is het handig om wat extra ruimte in de tent te hebben.

Stap 4: Kijk naar de opzettijd

Wanneer je op de camping bent aangekomen staan de kinderen vaak te trappelen om meteen in het zwembad te springen. En zelf ga je na zoメn lange rit het liefste zo snel mogelijk relaxen. Kijk daarom goed naar de opzettijd van een tent. Een kleinere polyester tent heeft een opzettijd van ongeveer 15 minuten, terwijl je met een grote polykatoenen tent zo'n 45 minuten tot een uur zoet bent. Je moet de opzettijd een beetje afwegen tegen het aantal dagen dat je op een camping staat. Wanneer je langer dan een week op dezelfde camping blijft, ben je die opzettijd zo weer vergeten.

Opblaasbare tenten

Wil je een grote familietent én een korte opzettijd? Dan is een opblaasbare tent de ideale oplossing. Hierbij moet je wel rekening houden met een hogere aanschafprijs.

Oefenen met opzetten

Ook is het handig om van tevoren even te oefenen, dan gaat het op de camping een stuk sneller! Kijk ook eens naar onze opbouwvideo's op ons YouTube kanaal .

Wanneer je deze vier stappen volgt vind je een familietent die bij jou en je gezin past. Waar let jij het meeste op wanneer je een familietent koopt?