Epsilon accu Super B

Heb je een camper en sta je daarmee het liefst in de vrije natuur, dus niet op de camping en aan de netstroom? Dan ken je natuurlijk het eeuwige stroomprobleem. Kies je een boordaccu met hoge capaciteit of ga je voor weinig gewicht en een klein formaat? Het kiezen van een verzorgingsaccu is altijd met compromissen verbonden. Maar daar komt nu een einde aan als we de beloftes geloven van de nieuwe Epsilon van Super B – een Lithium ijzerfosfaat accu van een heel nieuwe orde. Deze accu zou de ultieme droom zijn van elke kampeerder, die in zijn voertuig niet alleen een koffiemachine en airconditioning wil gebruiken, maar tegelijkertijd ook zijn E-bikes wil opladen. Bijna te mooi om waar te zijn? Nee het kan echt. Wij leggen je de voor- en nadelen van de nieuwe Epsilon uit.

De nadelen van de Epsilon accu

Bij de Epsilon (SB12V1200WH) zijn de nadelen snel opgenoemd, het is er namelijk maar één. Die is dan echter behoorlijk groot en ´pijnlijk´ voor de consument:

De prijs - Een accu voor ver boven de duizend euro; dat is wel even slikken. Met een gemiddelde prijs van 1700 tot 2000 Euro is de Epsilon een flinke investering zoals we ze zeker niet gewend zijn voor een boordaccu.

De voordelen van de Epsilon accu

Daar tegenover staan vele en overtuigende voordelen. Zij maken duidelijk dat er een nieuw tijdperk is aangebroken voor boordaccu´s:

 • Gewicht en grootte - Met een gewicht van 12,5 kg is deze accu tot 60 % lichter dan andere accu´s met vergelijkbaar benutbare capaciteit. Dat levert een enorme gewichtsbesparing op. Voor een grote camper kan dit wel 50 tot 100 kilo zijn. Hetzelfde geldt voor de grootte. De accu neemt ook 60 % minder ruimte in. Zo blijft er ruimte over voor andere dingen die je tot nu toe niet mee kon nemen.
 • Hooge capaciteit – Met 90 ampère kan deze accu moeiteloos zogenaamde stroomvreters zoals koffiemachine, haardroger of airconditioning tegelijkertijd gebruiken.
 • Extreem lange levensuur - Met sensationele 5000 cyclussen van op- en (volledig) ontladen zou de accu bij constant en dagelijks gebruik – dus als de camper bewoond zou worden - maar liefst 15 jaar meegaan!
 • Snelle en hoge energieopname – Afhankelijk van het laadsysteem kan de Epsilon accu al binnen een uur volledig opgeladen zijn. Bovendien is hij bijzonder ´energiegierig´. Dat wil zeggen dat deze accu een snelle en efficiënte opslag van zonnepaneelenergie heeft. Tests hebben aangetoond dat zonnepanelen 30 % meer stroom afgeven met een Epsilon dan aan een traditionele lood accu.
 • Hoge ontlaadstroom – De accu levert constant 200 ampère met een piek (voor 30 sec.) van maar liefst 350 ampère. Daarom kunnen ook apparaten met een hoge startstroom - zelf een boormachine – daarop aangesloten worden.
 • Diepe ontlading - De Epsilon heeft een zeer diepe ontlading tot 1 Procent oftewel 10 keer lager dan traditionele lood accu's. Dit betekent dat de hele 90 ampère van de accu daadwerkelijk benut kunnen worden.
 • Slijtvast – De accu is bijna onverwoestbaar. Hij beveiligt zichzelf tegen over- en onderspanning en ondertemperatuur.
 • Stabiele spanning ook onder extreme belasting en diepe ontlading – Er vindt geen daling van de spanning plaats naarmate de accu dieper ontladen wordt. De spanning blijft altijd op hetzelfde hoge niveau, zelfs bij zware elektrische ladingen.
 • Functioneert ook bij kou - De laadstroom wordt bij temperaturen onder het vriespunt automatisch naar 8 ampère gereguleerd. En dat tot min 40 graden. Dus ook voor winterkampeerders geschikt.
 • Geïntegreerd Battery Management-System (BMS) – Alle gegevens over de toestand van de accu kunnen over een gratis App op je smartphone of tablet uitgelezen worden. Niet alleen de actuele laadstand (in grafiek en getal), maar ook hoe lang je nog stroom hebt bij gelijkblijvend verbruik.
 • Een-op-een vervangbaar met andere (lood-) accu´s - De inbouwmaten zijn zo gekozen, dat de accu heel snel en gemakkelijk op de plek van de oude accu geplaatst kan worden.

Zoals alle Lithium ijzerfosfaat accu´s is ook de Epsilon onderhoudsvrij, milieuvriendelijk en duurzaam. Hij kan met een normale AGM-lader worden opgeladen.

Conclusie: Je ziet het zelf, de voordelen zijn enorm. Of de hoge prijs terecht is moet iedereen voor zichzelf bepalen. Veel camper-eigenaren hebben deze accu al gekocht en zijn er doorgaans enthousiast over. Daarbij blijkt vooral de enorme gewichtsbesparing erg gewaardeerd te worden. Wie wil nou niet een extra fiets of enkele kratten bier op reis kunnen meenemen? Voor anderen speelt vooral de extreem diepe ontlading een rol bij de beslissing om deze accu te kopen. Uit de Epsilon kun je net zo veel stroom halen als uit twee of zelf drie traditionele accu’s. Dan lijkt de hoge prijs ineens minder schokkend en vooral verklaarbaar.


Deel dit artikel