Wat is een caravan mover?

Gemak dient de mens zegt het spreekwoord. In de categorie gemaksproducten valt zeker de caravanmover. Een caravanmover is een apparaat waarmee je zonder kracht te hoeven zetten, je caravan naar de gewenste plaats kunt manoeuvreren. Je ziet caravanmovers steeds meer op de camping. Maar waarom schaf je een caravanmover eigenlijk aan? Hoe werkt een mover? En, mocht je een aanschaf overwegen, waarop baseer je eigenlijk je keuze? In dit blog leggen wij het allemaal uit.

Wat is een caravan mover?

Voordelen van een caravan mover

Tig keer insteken en iedereen op de camping die meewarig toekijkt hoe jij de caravan op de plek probeert te duwen. Met een caravanmover is dat allemaal verleden tijd. We zetten de voordelen van een caravanmover voor je op een rij:

  • Geen duwen en trekken meer van de caravan
  • Maar één persoon nodig om aan- en af te koppelen
  • Het (ver-)plaatsen van de caravan op de camping is eenvoudig
  • Doordat je precies kunt manoeuvreren, heb je minder kans op schade
  • Achteruitrijden met de caravan is niet meer nodig

Mensen die eerst angstig waren om met de caravan op vakantie te gaan, kunnen dat nu met een gerust hart doen. Bovendien bespaar je jezelf veel tijd en moeite, zodat je eerder kunt genieten van jouw vakantie.

Hoe werkt een caravan mover?

Een mover werkt op twee 12 Volt elektromotoren, die afzonderlijk kunnen draaien op de wielen van de caravan of aanhanger. De aansturing gebeurt draadloos via een afstandsbediening. De tegen de wielen gedraaide aandrijfrollen bewegen de caravan exact naar de door jouw gewenste plek. Doordat deze aandrijfrollen onafhankelijk van elkaar werken, kun je zelfs je enkelassige caravan om zijn as laten draaien. Je kunt het vergelijken met een grote afstandsbestuurbare auto.

Er bestaan verschillende types movers met ook heel uiteenlopende prijzen. We verdelen ze grofweg in twee categorieën: handbediend/semi-automatisch en volautomatisch.

Hoe werkt een mover

Handbediende of halfautomatische mover

Bij caravan movers onderscheiden we 2 typen: halfautomatische movers en volautomatische movers. Het verschil zit 'm in hoe de aandrijfrollen op de banden worden geplaatst. Bij een volautomatische mover wordt de aandrijfrol automatisch op de banden geplaatst en bij een halfautomatische mover moet je deze er zelf opdraaien. In onze blog Kies ik een half- of volautomatische caravan mover? lees je wat precies het verschil is tussen beide movers.

Welke accu moet ik kiezen?

Onze movers worden geleverd zonder accu, accubakken, accuklemmen en een acculader. We hebben in ons assortiment verschillende accupakketten, waarin je deze producten vindt. Welk accupakket voor jou geschikt is, hangt af van wat je van je mover verlangt. Zoek je een accu puur voor een mover, dan is een lithiumaccu vanwege het gewicht en onderhoud de slimste keuze. Is (veel) capaciteit belangrijk voor je en heb je geen mogelijkheid om de accu onderweg op te laden, dan is een AGM spiraalaccu de beste keus. Wil je een accu om ook je boordverlichting op aan te sluiten, dan ben je het beste af met een semitractieaccu.

Zelf inbouwen of laten installeren?

Als je technisch onderlegd bent, dan kun je een mover prima zelf inbouwen. Bij een mover is een uitgebreide montage- en gebruikshandleiding meegeleverd. De meeste mensen zullen waarschijnlijk de montage aan de vakman overlaten. Wil je het zeer vakkundig laten doen, laat dan je de mover door de collega's van onze werkplaats inbouwen. Zij zijn zeer ervaren en zijn dagelijks in de weer met het installeren van movers van de verschillende merken in ons assortiment.

Obelink caravan mover

Hoe bepaal je de keuze voor een voor jou passende mover?

Welke mover je kiest, hangt af van je budget, maar uiteraard ook van jouw caravan (chassis) en het gewicht van je caravan. Een mover is een flinke investering. Onze goedkoopste mover kost €669,-. Daarnaast heb je nog een accupakket nodig. Als je de installatie uitbesteedt, dan komen er nog montagekosten bij. Reken hierbij op een bedrag vanaf €225,-.

Ons eigen merk Hypercamp is voor een 'doorsneecaravan' prima aan te bevelen. Zwaardere caravans of caravans met een afwijkend chassis vragen een specifiek model. In ons assortiment hebben wij movers van de volgende gerenommeerde merken: Al-Ko, Enduro, Hypercamp (ons eigen merk), Reich en Truma.

Heb je nog geen mover en twijfel je of er een mover onder je caravan past? In deze video legt Bram uit waar je op moet letten en hoe jij kunt kijken welke mover geschikt is voor jouw caravan.


Deel dit artikel