Winterkamperen: tips en tricks voor het winterkamperen

Diehard kampeerders vind je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Met een paar graden boven (of zelfs onder) nul gezellig met de caravan of tent op vakantie. Wat heb je nodig of is werkelijk onmisbaar? En waar moet je op letten als je deze winter op pad gaat met je camper, tent of caravan? Wij hebben alle informatie en tips voor jou op een rijtje gezet in dit blog.

winterkamperen

 • 1. Algemene tips
 • 2. Winterkamperen met een tent
 • 3. Winterkamperen met een caravan of camper
 • 4. Praktische tips
 • 5. Het leuke aan winterkamperen
 • 1. Algemene tips

 • 1. Boek een winterproof camping
 • 2. Neem voldoende warme kleding mee
 • 3. Koop de juiste slaapuitrusting
 • 4. Gebruik de juiste haringen
 • 5. Neem een kachel mee
 • 6. Bereid je voor op het koken
 • 1. Boek een winterproof camping

  Allereerst is het verstandig om te informeren of de camping die je wil bezoeken in de winter geopend is. Ook een verwarmd sanitair gebouw of eigen sanitair is natuurlijk erg fijn, zeker als er sneeuw ligt. De locatie van je camping is ook belangrijk.Aan zee is vaak meer wind en in een bergachtig gebied is het goed om te checken of de camping op de berg of in het dal ligt.

  2. Neem voldoende warme kleding mee

  Om warm te blijven tijden het kamperen heb je voldoende kleren nodig. Draag bij voorkeur meerdere lagen kleding over elkaar, in plaats van een hele dikke trui. Zorg dat deze lagen kleding gemaakt zijn van materiaal dat niet snel nat wordt. Kleding die nat wordt, wordt koud als het buiten koud is en dat wil je natuurlijk voorkomen. Draag bijvoorbeeld lang thermo-ondergoed van synthetisch materiaal of merinowol. Bouw de laagjes op tot je het warm genoeg hebt en trek laagjes uit als je te warm wordt en begint te zweten. Trek zodra je stil gaat zitten weer meer lagen aan, om te voorkomen dat je afkoelt.

  3. Koop de juiste slaapuitrusting

  Een goede slaapzak is erg belangrijk. Het lichaam koelt 's nachts af evenals de temperatuur buiten. Het belangrijkst bij het zoeken naar een slaapzak voor in de winter is de comfort temperatuur. Dit wordt bij iedere slaapzak aangegeven en geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak voldoende warm blijft. Bij een comfort temperatuur van bijvoorbeeld 1°C, houdt de slaapzak je warm tot 1°C.

  4. Gebruik de juiste haringen

  Als je jouw tent of voortent wil opzetten in de winter dan heb je de juiste haringen nodig. zoals stalen haringen, spijkerharingen of schroefharingen. Voor de sneeuw heb je speciale sneeuwharingen. Krijg je de haringen niet in de bevroren bodem? Maak eerst een gat met een stuk betonijzer en een flinke hamer en sla dan de haring erin of boor een gat met een accuboor.

  5. Neem een kachel mee

  Een paar extra hulpmiddelen om het warm te krijgen, zijn in de winter geen overbodige luxe. Denk aan bijvoorbeeld een kachel. Deze zijn in verschillende soorten en maten te krijgen en lossen het probleem van de kou snel op. In de caravan zit meestal al een kachel ingebouwd, maar wil je een extra verwarming, kies dan in de caravan voor een elektrische (bij)verwarming. Mits je goed ventileert, kun je ook gaskachels gebruiken in je voortent.

  kamperen met een kachel

  6. Bereid je voor op het koken

  Gebruik een brander op benzine of petroleum. Bijvoorbeeld gasbranders met butaangas laten het afweten bij lagere temperaturen. Ook moet je zorgen voor lucifers. Een gasaansteker laat het bij vrieskou afweten. Kook je op een benzinebrander? Doe dat dan altijd buiten de tent. Kies een camping waar open vuur toegestaan is, want het leukste is natuurlijk om te koken op een kampvuur of een buitenkachel/vuurschaal met een gietijzeren pan.

  gietijzeren pan

  2. Winterkamperen met een tent

  Wil je gaan winterkamperen met een tent, kies dan een juiste. Een katoenen tent ademt. Daarom heb je in een katoenen tent minder last van bevroren condens aan de binnenzijde van het tentdoek. Maar eenmaal nat en bevroren is katoen zwaar en stug. Kunststof tenten van polyester of nylon zijn daarentegen licht en glad. Het doek neemt geen vocht op en sneeuw en ijs kun je gemakkelijk van de tent schudden. Wel zijn ze gevoelig voor condens aan de binnenkant. Voorkom condens door goed te ventileren en kies een model met een afsluitbare binnentent. Dat isoleert en voorkomt dat je nat wordt van condensdruppels.

  8 tips voor winterkamperen met een tent
  1. Maak je kampeerplek sneeuwvrij.
  2. Leg een stuk plastic onder de tent, dat voorkomt dat het grondzeil vastvriest.
  3. Gebruik een isolerende deken of tenttapijt. Dat houdt optrekkende kou tegen en is lekker aan je voeten.
  4. Bedek de slikranden van de tent met sneeuw met behulp van sneeuwschep en bezem.
  5. Gebruik een tent kachel alleen in een wat ruimere tent en zorg voor genoeg ventilatie.
  6. Gebruik een slaapmat met een hoge isolatiewaarde (R-waarde).
  7. Gebruik een plasfles of emmer, dan hoef je niet 's nacht niet je tent uit om daar het toilet te gaan.
  8. Kies een ruime binnentent zodat je niet tegen de binnentent aan ligt.

  3. Winterkamperen met een caravan of camper

  Als je op pad gaat met je auto en caravan of camper dan is het handig als die eerst een onderhoudsbeurt heeft gehad. Je kunt het best even langs de garage gaan en alles laten controleren. Zorg ook dat je auto of camper voorzien is van winterbanden. Die zijn in veel landen verplicht en ook zeker aan te bevelen. Met winterbanden heb je veel meer grip, trekkracht en een kortere remweg. Als je naar het buitenland gaat dan is het handig om sneeuwkettingen mee te nemen voor de besneeuwde hellingen. In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Om te weten te komen in welke landen kun je dit blog lezen.

  6 tips voor winterkamperen met een caravan of camper
  1. Voorkom dat de boiler en watertank bevriezen, lees hiervoor ons blog Hoe voorkom ik dat de boiler en watertank bevriezen.
  2. Zorg voor genoeg gasvoorraad, want je verbruikt in de winter meer dan in de zomer.
  3. Gebruik een stevige wintervoortent.
  4. Zorg voor een goede ventilatie om vocht en condens kwijt te raken.
  5. Laat met vorst de caravankachel continue branden anders bevriezen de waterleidingen.
  6. Rij voorzichtig, pas je snelheid en afstand aan en rem in de bocht.

  4. Praktische tips

  1. Neem gereedschap mee waarmee je eventuele sneeuw kan weghalen.
  2. Zorg voor goede ondersteuning van de voortent/tent. Denk hierbij aan extra stormstangen, verandastangen, dakstangen, stormbanden en metalen haringen.
  3. Blijf altijd de tent, caravan en voortent ventileren om condens en schimmel te voorkomen.
  4. Houd de caravan of tent zo droog mogelijk. Bewaar vochtige handdoeken, schoenen en jassen liever niet in de tent of caravan waar je slaapt.

  5. Het leuke aan winterkamperen

  Winterkamperen is natuurlijk veel goedkoper dan in het hoogseizoen. Maar vooral de rust is voor veel campingbezoekers toch wel het grootste pluspunt. Natuurlijk is het ‘back to basics’ gevoel onderdeel van het kamperen, zeker in de winter. De uitdaging is ook iets wat veel mensen aanspreekt. Maar het buiten zijn en de stilte die er is maakt je helemaal zen. Jezelf zo snel mogelijk aankleden, opwarmen en op pad gaan voor een mooie wandeling is heerlijk in de kou.

  Met deze tips en tricks ben je helemaal ready om te gaan winterkamperen!


  Deel dit artikel