Als je gaat kamperen wens je een zorgeloze vakantie met mooi weer. Toch is het niet verkeerd om eens na te denken over een belangrijk onderwerp op de camping: veiligheid. Thuis doe je trouw iedere avond de deur op slot en op de knip. Op de camping gaat het er heel anders aan toe: De caravan draai je met een klein slot dicht en bij de (voor)tent sluit je de rits. En kies je voor een disselslot of een wielklem? Er zijn een aantal praktische zaken die je kunt toepassen op de camping waardoor jouw campingplek veilig(er) wordt! Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

Tip 1: Zorg dat je een caravankluis bij je hebt

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Ben je op de koffie bij de buren, een dagje weg of sta je even onderweg geparkeerd? Het zijn momenten waarop inbrekers kunnen toeslaan. Vraag bij aankomst op de camping of er een kluis aanwezig is voor waardevolle spullen. Is dit niet het geval, zorg dan dat je je eigen caravankluis bij je hebt. Stop hier bijvoorbeeld je paspoorten en wat geld in en verberg de kluis op een handige plek.

Tip 2: Gebruik een disselslot of wielklem

Om te voorkomen dat je caravan wordt gestolen (bijvoorbeeld op een openbare parkeerplaats of een open stalling), kun je een disselslot of wielklem gebruiken. Pas dit toe zowel op de camping als op openbare plekken, zodat je er zeker van bent dat er niets kan gebeuren. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

Disselslot

+ De caravan kan niet aangekoppeld worden, waardoor het niet mogelijk is de caravan te vervoeren.

+ Makkelijk en snel te monteren

+ Compact en eenvoudig op te bergen

- Niet alle modellen zijn gekeurd

- Niet goed zichtbaar

- Geen universele modellen

Wielklem

+ Goed zichtbaar dat de caravan op slot staat

+ Universeel, let wel goed op de bandmaten

- Is niet met een paar seconden te monteren

- Zwaarder van gewicht

- Bestaat uit meerdere onderdelen

Om een goede keuze te maken is het belangrijk na te gaan welke eisen jouw verzekeringsmaatschappij stelt. Er zijn 3 opties mogelijk:

  • Je moet een disselslot hebben: In dit geval moet je een SCM goedgekeurd disselslot hebben en kunnen aantonen bij de verzekeringsmaatschappij.
  • Je moet een wielklem hebben: In dit geval moet je een SCM goedgekeurde wielklem hebben en kunnen aantonen bij de verzekeringsmaatschappij.
  • In een enkel geval komt voor dat je ze beide moet hebben: zowel een goedgekeurde wielklem als disselslot.

Mocht je de caravan niet verzekerd hebben, dan is een goedgekeurd slot niet nodig. Of een slot gekeurd is kun je herkennen aan een SCM vermelding. Op het slot zit dan een sticker met een SCM nummer: dit nummer geef je door aan de verzekering.

Tip 3: Laat waardevolle spullen thuis

Aangezien je een tent niet zo eenvoudig op slot doet als een caravan, is het belangrijk om niet teveel waardevolle spullen mee te nemen. Denk er goed over na of het echt nodig is om een telefoon, iPad en een laptop bij je te hebben. Doe geen slot op de rits, want dit nodigt juist extra uit. Mocht het noodzakelijk zijn dat je waardevolle spullen meeneemt, zorg dan dat je een camping kies waar kluizen beschikbaar zijn of berg je waardevolle spullen zorgvuldig op in de auto die bij je campingplaats staat.

Welke maatregelen tref jij?