Sardinië is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt bij kamperen, maar waarom altijd richting het Gardameer, Toscane of de Adriatische Kust? Sardinië is een prachtige parel in de Middellandse Zee en zeker het ontdekken waard. Ik kan het weten, want ik was er eind juni vorig jaar met een aantal vriendinnen. Prachtige dagen gehad! We zaten in de buurt van Alghero, echt een heerlijke stad met een mooi stadsstrand. Verder bezochten we het mooie dorpje Castelsardo. De oude vestingmuur en het fort Castello Bellavista, dat al eeuwenoud is, domineren nog steeds het historische centrum. Castelsardo, is zeker ook een aanrader om te gaan bezoeken.

Afwisselende streken

Er zijn campings genoeg. Sardinië is heel afwisselend. Costa Smeralda bijvoorbeeld, een populaire bestemming voor de 'rich and famous' aan de noordkant van het eiland, verschilt nogal van de regio Oristano aan de westkust. Deze streek staat bekend als landbouwgebied en herbergt veel graan- en rijstvelden.

Prachtige stranden

Sardinië is qua grootte vergelijkbaar met België, maar heeft veel minder inwoners, namelijk zo'n 1,5 miljoen. Als je denkt aan Sardinië denk je vaak aan azuurblauw water en prachtige zandstranden. Sardinië heeft meer dan 1.800 km strand met afgelegen baaien. Maar met alleen het strand leer je Sardinië niet goed kennen. Daarvoor moet je echt het binnenland in. Daar wordt het heuvelachtiger en de natuur ruiger. Buiten het warme hoogseizoen leent Sardinië zich ook heel goed voor actieve vakanties te voet, te fiets of te paard of een golfvakantie.

Informatie van een local

Op Internet vind je vanzelfsprekend genoeg informatie over Sardinië, zoals een top 10 van de bezienswaardigheden. Voor echte 'inside' informatie moet je bij een 'local' zijn. Daarvoor hebben wij Amedeo Cremona, een klant van ons gevraagd, die camping Bella Sardinia in Cuglieri runt. Amedeo roemt de schoonheid van de stranden op het eiland. De beste manier om het eiland te bezoeken is volgens hem door een tour maken. Hij vindt dat archeologie te weinig gebruikt wordt om toeristen te trekken. Er zijn namelijk belangrijke archeologische plekken uit het Nuragische tijdperk (1500 tot ca. 550 v. Chr.). ook een aanrader is de put van de heilige Christina.

Leven in de brouwerij of rust?

Tijdens een vakantie op Sardinië kun je strand, relax, sport en cultuur gemakkelijk combineren. Voor wie houdt van werelds leven is Costa Smeralda dé place to be. Wil je echter rust en relax, dan moet je naar andere plaatsen gaan. Een minpunt van Sardinië is dat van oktober tot aan mei de toeristische gebieden een soort 'winterslaap' houden en in die tijd is de dienstverlening over het algemeen ondermaats, zoals transport, restaurants en accommodaties. Ondanks dat het klimaat in deze maanden is te vergelijken met Palma de Mallorca bijvoorbeeld.

Barbaars gebied

Volgens Amedeo is Sardinië is een rustig eiland en zonder gevaar. Hij stipt nog wel het gebied Barbagia aan. Als sinds de Romeinen staat Barbagia bekend als een gebied waar je maar beter weg kunt blijven. Cicero, een Romeins redenaar, politicus en filosoof (eerste eeuw v. Chr.), noemde de inwoners Barbaren. Het landschap van Barbagia versterkt de benaming "barbaars". Bergen die onbegaanbaar zijn, diepe dalen, watervallen. Geen wonder dat de Romeinen geen voet aan de grond kregen in dit deel van Sardinië. In de jaren 60, dus nog niet zo lang geleden, verstopten ontvoerders hun slachtoffers in Barbagia. Maar zegt Amedeo, het is een verre herinnering. Barbagia is zeker een interessant gebied om te bezoeken, maar met een beetje voorzichtigheid.

Tip voor laagseizoen

Niet in het hoogseizoen, maar zeker de moeite waard vindt Amedeo La Sartiglia in Oristano, tijdens carnaval. Het is echt een uniek spektakel, dat al eeuwenlang door twee verschillende gilden opgevoerd wordt. La Sartiglia is een paardenrace, die deel uitmaakt van een soort middeleeuws toernooi met ridders in mooie kostuums en witte maskers.

Ken jij Sardinië als kampeerbestemming? Deel dan jouw belevenissen en tips. Dan draag jij ongetwijfeld bij aan een geweldige vakantie op Sardinië voor je medekampeerders.