Ben jij in de winter buiten te vinden in je sportkleding? Buitensport gaat in de winter gewoon door, maar je kleding wordt sneller vies door bijvoorbeeld regen, modder en zweet. Juist omdat de outdoorkleding met verschillende weertypen te maken krijgt in de winter, is het belangrijk om de kleding goed te onderhouden. Vandaag wat tips zodat jouw outdoorkleding zo lang mogelijk goed blijft!

Wassen

In principe geldt voor alle kleding dat er altijd een wasvoorschrift in de kleding te vinden is. Deze vind je meestal in de binnenkant van het kledingstuk. Op hoeveel graden mag het gewassen worden en mag het artikel in de droger? Als je outdoorkleding verkeerd wast, kan dit gevolgen hebben voor de functie van het product. Wij geven je wat algemene tips voor het wassen van outdoorkleding.

Gebruik het juiste wasmiddel. Vooral bij waterdichte kleding raden we je aan speciaal wasmiddel aan te schaffen. Een gewoon wasmiddel is agressiever dan speciaal wasmiddel en tast eerder de coatinglaag aan. De coating zorgt voor waterdichtheid en met normaal wasmiddel raakt de coating sneller zijn functie kwijt. Voor het wassen van soft- en hardshell kleding kun je bijvoorbeeld de Obelink Tech Wash Textiel gebruiken. Dit wasmiddel laat de coating zijn functie behouden.

Draai de kleding binnenstebuiten om de kleur te behouden en beschermen. Heb je een sportbroek in een leuk patroon of heb je een knalroze jas? Deze kleuren worden het meest beschermd als je de kleding binnenstebuiten wast. Daarnaast heeft de binnenkant van de kleding ook een goede reiniging nodig, aangezien dit gedeelte direct in contact komt met je lichaam. Was de kleding meteen na het sporten als je veel zweet. Zo krijgt het zweet geen kans om in de kleding te trekken. Kleding die fris blijft, wordt ook langer gebruikt. Sluit de klittenband en ritssluiting als je de kleding wast. Deze kunnen andere kledingstukken beschadigen tijdens het wassen. Je zou kleding met ritsen en klittenband ook in aparte waszakken kunnen wassen, zodat je zeker weet dat ze niets beschadigen. Gebruik geen wasverzachter. Dit kan de ademende functie van je kleding belemmeren. Daarnaast is wasverzachter ook niet goed voor bijvoorbeeld lycra. Dit kan de elasticiteit aantasten waardoor de rek uit je kleding gaat.

Impregneren

Na een aantal keren wassen kan het zijn dat de waterdichtheid van je kleding afneemt. Ondanks dat het goed is om je kleding te wassen, kan dit ook zorgen voor het langzaam verslijten van de impregneerlaag. Hierdoor wordt bijvoorbeeld regen minder goed afgestoten. In ons assortiment hebben we verschillende sprays waarmee je outdoorkleding kunt impregneren. Met deze impregneerspray kun je sportkleding opnieuw vuil- en waterafstotend maken, ook als je kleding met regelmaat wast. Zeer geschikt voor het waterafstotend maken van bijvoorbeeld skikleding, fleece en soft- en hardshells.

Mocht je merken dat de coatinglaag nog goed z'n werk doet, maar dat bijvoorbeeld je jas alleen op enkele plekken wat water doorlaat? Dan kun je een waterproofspray gebruiken. Dit is een impregneermiddel in spray-vorm voor plaatselijke lekkage van jassen.

Kortom, een hele hoop wat jij kunt doen om je outdoorkleding zo goed mogelijk te onderhouden. Met deze tips kun je zo lang mogelijk en probleemloos genieten van je buitensportkleding!

Hoe onderhoud jij je outdoorkleding?