Om dilemma's en familieruzies te voorkomen op vakantie is het belangrijk om het jaarlijkse campinguitje goed te plannen. Niets is zo vervelend om je vakantie te beginnen met een hoop stress omdat de vakantie niet goed geregeld is en er nog een hoop puntjes op de i ontbreken. Waarom gestrest op vakantie gaan als het ook zorgeloos kan? Met de volgende tips zorg je ervoor dat de vakantie goed gepland is.

Met wie ga je?

Bekijk allereerst met wie je op vakantie gaat. Zijn het je ouders die genoegen nemen met een mooie omgeving, een fiets en wandelschoenen? Of ga je met vrienden die 's avonds graag een plaatselijk cafeetje induiken voor een biertje? Zorg dat je in een omgeving zit waar iedereen tevreden over is. Mochten jullie verschillende wensen hebben, zorg dan in ieder geval dat je dichtbij een leuke stad of dorpje in de buurt zit. Je kunt dan een grote wandeling of fietstocht maken, maar voor musea en winkelcentra ben je binnen no-time in de stad.

Inkopen

Zorg dat je op tijd alle spullen in huis hebt. Uitstelgedrag is een algemeen bekend probleem, maar voor een goede planning is dit begrip verboden terrein. Maak een lijstje met wat je allemaal nodig hebt. Het luchtbed van vorig jaar is lek, er moeten nieuwe slaapzakken komen en de barbecue is ook toe aan vervanging. Zorg dat je deze op tijd bestelt of koopt, zodat je geen stress ervaart over een vertraagde levering of spullen die niet op voorraad zijn.

To-do list

Lijstjes maken hoort ook bij een goede planning. Doordat je alles opschrijft, is het haast onmogelijk om nog zaken te vergeten. Maak een week van te voren een lijstje met wat je per dag nog moet doen (vakantiegerelateerd) voordat de vakantie begint. Het standaardriedeltje van schoonmaken en wasjes draaien, maar ook de laatste boodschappen en de buurvrouw vragen om een oogje in het zeil te houden, mag je niet vergeten. Daarnaast kun je ook een inpaklijst maken. Er zijn hiervoor verschillende lijsten op internet die je kunt gebruiken. Zo bepaal je van te voren welke kleding je mee wilt nemen en dit scheelt een hoop tijd en getreuzel bij het inpakken zelf. Op onze site vind je ook een kampeerchecklist.

Research

Daarnaast is het ook belangrijk om voor de vakantie research te doen naar de plek van bestemming. Zo ontdek je alvast leuke plekjes om naartoe te gaan. Vraag voor leuke tips ook in je omgeving of iemand deze plek al heeft bezocht. Vaak zijn deze tips leuker dan de aanraders in een toeristengids. Lees ook recensies van bijvoorbeeld leuke plaatselijke restaurantjes, zodat je niet op je eerste avond in een plaatselijke snackbar belandt.

Verkeer

Als je met de auto naar het buitenland gaat vergeet dan ook niet even te checken of je langs tolwegen komt. Onverwachte financiële tegenvallers op vakantie maken de sfeer er niet beter op. Zorg ook dat je op een juiste tijd vertrekt, om kilometers file te voorkomen. Hiervoor kun je de verkeersprognose kort van te voren checken. Het is ook handig om een tas te maken met spullen die je gebruikt tijdens je reis, zodat je niet om de haverklap hoeft te stoppen om de kofferbak in te duiken voor een krentenbol.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om een vakantie goed te plannen, maar neem er wel gerust de tijd voor. Een goede planning is het halve werk.

Hoe bereid jij de vakantie voor en wat is je gouden tip? Ik ben benieuwd!