Als je op zoek bent naar een lekker bed voor op de camping kom je waarschijnlijk voor de volgende keuze te staan: kies ik voor een luchtbed of een slaapmat? En wat zijn eigenlijk de verschillen? In dit blog hebben we voor jou een keuzehulp en lichten we de belangrijkste eigenschappen van een luchtbed of slaapmat toe.

verschillende soorten luchtbedden en slaapmatten

Eigenschappen van slaapmatten en luchtbedden

Isolerend vermogen: Als je op zoek bent naar een slaapmat of luchtbed waarmee je in koude gebieden wilt slapen, kies dan voor een slaapmat. Een luchtbed heeft namelijk geen isolerend vermogen. Let bij een slaapmat op de R-waarde: hoe hoger deze waarde, hoe beter de slaapmat isoleert.

Duurzaamheid: In principe is een slaapmat van goede kwaliteit duurzamer dan een luchtbed. Een luchtbed raakt namelijk sneller lek.

Prijs: Een luchtbed is over het algemeen goedkoper dan een slaapmat.

Gemakkelijk mee te nemen: Een luchtbed is wat kleiner op te vouwen en dus makkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een inflatable slaapmat. Kies je echter voor een lichtgewicht slaapmat, dan is een slaapmat qua gewicht weer gunstiger. Voor backpackers is het belangrijk dat je de juiste afweging maakt: Ga je voor ruimtebesparing of gewichtsbesparing?

Ligcomfort: Dit is heel persoonlijk. De één ligt liever op een luchtbed, en de ander slaapt liever op een slaapmat. Wel zijn er enkele slaapmatten verkrijgbaar met een zachte vulling, die overeenkomen met het matras zoals thuis.

Oppompen: Een luchtbed moet altijd opgepompt worden. Bij een slaapmat is dit anders: selfinflatable slaapmatten bijvoorbeeld, die pompen zelf lucht in de slaapmat zonder elektriciteit. Een dun lichtgewicht slaapmatje/schuimmatje voor trekkers hebben ook geen lucht nodig.

Welke keuze maak ik?

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een keuzehulp voor je gemaakt:

keuzehulp slaapmat of luchtbed

Let op: ondanks je door deze keuzehulp wellicht al een keuze hebt kunnen maken tussen een luchtbed of een slaapmat, is het wel belangrijk om je te realiseren dat er onder slaapmatten en luchtbedden ook veel verschil kan zitten. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze blogs Wat moet ik weten over een luchtbed? en Wat moet ik weten over een slaapmat?