Daypacks komen goed van pas als je er een dagje op uit gaat. Van wandelen, fietsen, hardlopen of tijdens een citytrip: een daypack is onmisbaar bij een dagje uit. Daypacks & rugzakken zijn er in verschillende soorten en maten, maar omdat er zoveel keuze is, kan het lastig zijn om de juiste rugzak te vinden. Wij geven je wat tips die je in ieder geval al een beetje in de juiste richting helpen!

Wij onderscheiden bij Obelink daypacks tot 35 liter. Als je op zoek bent naar een grotere outdoor rugzak, dan kun je eens een kijkje nemen bij de backpacks. Deze zijn meer geschikt voor rondtrekken voor langere tijd. Wij gaan nu verder met de daypacks!

1. Bepaal de grootte van je rugzak

De grootte van je rugzak wordt uitgedrukt in liters. Welke grootte jij nodig hebt, hangt af van de activiteit. Ga je bijvoorbeeld een dag hiken door de bergen in het buitenland? Dan is het belangrijk dat je ruimte hebt voor eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook voor een extra trui/jas. De Deuter gröden is hiervoor erg geschikt en heeft zelfs lussen voor je wandelstokken. Ga je een eind fietsen of hardlopen? Dan volstaat een kleine tas voor wat drinken en je portemonnee, bijvoorbeeld de Gabbag waterafstotende Hydro rugtas. Deze outdoor rugzak is tevens voorzien van een waterzak van 2 liter. Houdt ook rekening met hoeveel mensen je een dagje uitgaat. Als je alleen bent heb je misschien een minder grote tas nodig, dan wanneer je de tas deelt met meerdere personen.

2. Ontdek welk model bij je past

Er zijn onwijs veel verschillende modellen rugzakken. Om de juiste daypack te vinden zit er maar één ding op: zoveel mogelijk outdoor rugzakken proberen! Denk niet bij de eerste tas dat je 'm al hebt gevonden, want misschien kan het nog wel beter of comfortabeler. Oriënteer je en probeer! Het belangrijkste hierbij is natuurlijk dat de rugzak comfortabel zit, maar daarnaast is het ook goed om te kijken of de daypack verstelbaar is en of er een regenhoes bij zit.

3. Bedenk welke extra's je nodig hebt

  • Ga je hiken in een gebied waar het veel regent? Of ga je op citytrip en is er slecht weer voorspeld? Kies dan voor een daypack waar een regenhoes bij geleverd wordt. Op deze manier bescherm je de tas en worden je spullen in de tas niet nat.
  • Moet je veel spullen meenemen en wil je dat het gewicht niet teveel op je schouders leunt? Zoek dan een rugzak met stabiliteitsbanden: deze zorgen ervoor dat het gewicht tussen de heupen en schouders wordt verdeeld.
  • Ga je een intensieve dag tegemoet, zorg dan dat je een rugzak hebt met een ventilerend rugpand, zoals bijvoorbeeld de Jack Wolfskin Moab.

De keuze is reuze! Welke daypack gebruik jij en waarom zou je die aanbevelen?