Keuzehulp zonnepanelen: welke zonnepanelen zijn het meest geschikt?

keuzehulp zonnepanelen

Met een zonnepaneel op het dak van je camper of caravan ben je minder afhankelijk van een externe stroombron. Dit biedt extra vrijheid onderweg, en hierdoor kan je ook een nachtje zonder walstroom kamperen. Sta je wel eens zonder stroom en wil je dan toch gebruik kunnen maken van diverse elektrische apparaten of diensten, dan zijn zonnepanelen een handige uitkomst. In deze keuzehulp leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een zonnepaneel.

Inhoud keuzehulp

1. Verschillende soorten zonnepanelen

De twee meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijne (poly) zonnepanelen en monokristallijne (mono) zonnepanelen. Het grootste verschil tussen deze twee soorten is het aantal kristallen in de zonnecellen van het panelen. Poly zonnecellen bestaan uit meerdere kristallen en mono zonnecellen enkel uit één kristal. Doordat mono zonnepanelen opgebouwd zijn uit één kristal hebben ze een egale structuur wat ervoor zorgt dat ze net wat meer opbrengen dan poly zonnepanelen.

2. Uiterlijk

Mono zonnepanelen zijn vaak zwart, dit maakt dat deze zonnepanelen minder opvallen vergeleken met de poly zonnepanelen die vaak blauw van kleur zijn. Het uiterlijk van poly zonnepanelen is te vergelijken met een raster. Mono panelen hebben een rustigere uitstraling en zijn te herkennen aan de witte ruitjes. Daarnaast bestaan er ook all black uitvoeringen van mono zonnepanelen die, zoals de naam al zegt, volledig zwart zijn.

Drie soorten zonnepanelen

Van links naar rechts: poly zonnepaneel - mono zonnepaneel - all black zonnepaneel.

3. Vermogen

Op het gebied van vermogen zijn de mono zonnepanelen wat efficiënter dan de poly zonnepanelen. Deze panelen kunnen met een kleinere omvang hetzelfde opbrengen als een poly zonnepaneel met een wat grotere omvang. Voor kleinere daken kunnen hierdoor de mono zonnepanelen wat aantrekkelijker zijn. Bij slecht en bewolkt weer kunnen de mono zonnepanelen ook net wat meer opleveren vergeleken met de poly zonnepanelen.

4. Wattage

Hoeveel wattage je nodig hebt hangt natuurlijk af van de grootte van je camper of caravan en het aantal apparaten dat je gebruikt die stroom nodig hebben. Kleine campers en caravans met normaal verbruik hebben vaak aan één zonnepaneel genoeg. Voor grotere campers en caravans zijn vaak wel twee of drie zonnepanelen nodig. Voor meer informatie over het uitrekenen van het aantal benodigde wattage kun je het blog Wattage berekenen: hoeveel wattage zonnepanelen heb ik nodig? lezen.

5. Formaat

Voordat je een zonnepaneel aanschaft is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het formaat en welk formaat geschikt is voor jouw camper of caravan. Poly zonnepanelen zijn meestal wat groter in omvang vergeleken met mono zonnepanelen. Ondanks het verschil in formaat leveren de beide soorten wel hetzelfde op, omdat de mono zonnepanelen net wat efficiënter zijn. Er bestaan ook flexibele zonnepanelen, wat handig is op iets rond lopende daken. Daarnaast zijn er ook opklapbare panelen, wat ideaal is voor vrijstaand gebruik waar je maar wenst.

6. Prijs

Poly zonnepanelen zijn over het algemeen wat goedkoper vergeleken met mono zonnepanelen.

Deel dit artikel