Keuzehulp: Slapen in een tent, waar kies je voor

Als je een paar weken of dagen van huis gaat, lever je vaak comfort in, zeker als je gaat kamperen. Maar ook op de camping of tijdens een meerdaagse trektocht wil je er natuurlijk comfortabel bij liggen. Je boxspring of je waterbed sleep je uiteraard niet mee naar de camping, maar je hoeft ook echt niet met een 'gebroken' rug huiswaarts te keren.

Inhoud keuzehulp: slapen in een tent

Over slaapzakken schreven we eerder al een keuzehulp slaapzakken. Om je slaapgerei compleet te maken, zetten we voor je op een rij wat er zoal op het gebied van slaapmatten en luchtbedden verkrijgbaar is en wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten zijn. Uiteraard doen we dit om jou de beste keuze te kunnen laten maken voor het comfortabel slapen in een tent.

Luchtbed, schuimmat of slaapmatje

Wij onderscheiden 3 soorten slaapmiddelen, die we alle 3 zullen toelichten. De keuze hangt vanzelfsprekend ook af hoe licht of zwaar je wilt reizen. Ga je backpacken of op fiets- of motor vakantie, dan is een 'normaal' luchtbed onpraktisch, want die is relatief zwaar en dan moet je ook nog eens een pomp meenemen. Eigenlijk moeten 2 zaken van doorslaggevend belang zijn voor je keuze: de mat moet comfortabel liggen en je isolatie bieden. We zetten de voor- en nadelen van ieder type slaap ondersteuning voor je op een rij.

slapen in een tent met een luchtbed

Luchtbed in een tent

Een luchtbed of luchtmatras is een matras die gevuld is met lucht en meestal is afgewerkt met een toplaag. Een luchtbed is verdeeld in een aantal zones. Je kunt je voorstellen dat wanneer er geen zones zou zijn, je één groot vlak hebt en het luchtbed daardoor bol gaat staan. De zones maken het luchtbed steviger en daardoor comfortabeler. Daarmee zijn we meteen aanbeland bij het grootste pluspunt van een luchtbed: het comfort. Je ligt er prima op, niet direct op de grond, maar wat hoger. Een luchtbed isoleert echter wel slecht, omdat de lucht in het luchtbed rond circuleert en koud kan worden, waardoor jij het ook koud kunt krijgen. Als logeerbed is dat geen probleem, maar voor op de camping wellicht wel.

Voor- en nadelen van een luchtbed

Voordelen Nadelen
+ Comfortabel
+ Veel mogelijkheden (1-/2-persoons, met/ zonder kussen, diverse lengtematen)
+ Prijskaartje
+ Hygiënisch
- Vaak zwaar
- Slechte isolatie
- Opblazen kost relatief veel tijd
- Pomp nodig
- Kan bij onvoorzichtig gebruik snel lek gaan

Schuimmat in een tent

Een schuimmat koop je niet om er prinsheerlijk op te slapen, maar om licht te reizen en een goede isolatie te hebben. Die keren dat ik gebackpackt heb, had ik een schuimmatje mee, heel praktisch! Dit soort gesloten celschuimmatten bevat allemaal kleine gesloten luchtbelletjes in het schuim. Daardoor heb je - in tegenstelling tot bij een luchtbed - stilstaande lucht in de mat en daarmee optimale isolatie.

Voor- en nadelen van een schuimmat

Voordelen Nadelen
+ Kan niet lek
+ Zeer lange levensduur
+ Prijskaartje
+ Gewicht
- Snel vuil
- Lastig schoon te maken
- Niet heel comfortabel

slapen in een tent met een slaapmatje

Slaapmatje in een tent

Een slaapmatje of een self-inflating mat is zoals de naam al zegt een mat die, wanneer je 'm uitrolt, zichzelf met lucht vult. Dat komt door de aanwezigheid van een schuimkern die, zodra je het ventiel opendraait, lucht aanzuigt. Geen gedoe dus met een pomp en de schuimkern zorgt tegelijkertijd voor isolatie. Net als bij een luchtbed, heb je bij een zelfopblazend matras veel mogelijkheden. Denk aan diverse breedtes, lengtes en diktes. Er zijn zelfopblazende matjes in diktes van ca. 2,5 cm tot wel 10 cm dik. De stelregel is dat hoe dikker de mat is, hoe meer comfort je ervaart. Wil je licht reizen, dan ben je niet meer 'veroordeeld' tot een schuimmat, maar kun je dus ook voor een dunner zelfopblazend matras kiezen. Die rol je mooi klein op, de goede isolatie blijft behouden. Je levert alleen, vergeleken met een zelfopblazend matras van 10 cm dik, wel wat aan comfort in.

Voor- en nadelen van een zelf-opblazend matras

Voordelen Nadelen
+ Ligcomfort
+ Goede isolatier
+ Compact, kan klein opgerold worden
+ Gebruiksvriendelijk
+ Geen pomp nodig
+ Vrij licht (in vergelijking met een luchtbed)
- Prijskaartje
- Kan bij onvoorzichtig gebruik snel lek gaan

Welk soort slaapmat je uiteindelijk kiest, hangt vooral of van wat voor een type vakantie jij wilt. Reis je graag licht, dan is een klassiek en zwaar luchtbed geen optie voor je. Wil je veel comfort, reken dan op meer gewicht en een grotere pakmaat. Budget en smaak spelen uiteraard ook een rol. Kies je voor een luchtbed of een zelf-opblazend matras, neem dan een reparatiesetje mee. Want als er iets scherps onder je tent ligt, kun je al snel pech hebben.


Deel dit artikel