Kamperen: vroeger versus nu

Kamperen: vroeger versus nu

Je kunt het je met alle luxe van tegenwoordig haast niet voorstellen, maar kamperen pak ‘m beet 40 jaar geleden ging er toch wel wat anders aan toe. Ga met ons mee terug in de tijd!

Kampeergids versus Internet

Het zoeken naar de leukste camping voor de jaarlijkse kampeervakantie gebeurde 40 jaar geleden via een kampeergids. Je koos een camping uit die je wel aansprak en op goed geluk ging je dan op pad in de hoop dat de camping er goed uitzag. En wanneer dit niet het geval was, reed je snel door naar de eerst volgende camping hopende dat die beter zou zijn. Hoe anders is het nu. Nu speur je eindeloos het internet af op zoek naar de perfecte camping. Bij twijfel lees je nog wat reviews of je gaat op zoek naar websites die de beste campings met je delen. Je kunt zelfs door foto’s en video’s die op de campingwebsites worden gedeeld al sfeer proeven. Wat een verschil met vroeger!

Op weg naar de camping

Onderweg naar de camping speelden de kinderen spelletjes op de achterbank terwijl de ouders met de kaart voorin de weg zochten. Tom Toms of andere navigatiesystemen bestonden vroeger natuurlijk niet. Tegenwoordig is verkeerd rijden niet meer aan de orde met een vriendelijke stem die je precies vertelt waar je moet afslaan. Tegenwoordig volgt men puur het navigatiesysteem en hebben ze eigenlijk geen idee waar ze nou precies rijden. ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ heeft plaats gemaakt voor mobiele telefoons en tablets op de achterbank. En het zweten in de warme auto heeft plaats gemaakt voor een verkoelend briesje van de airco: niet iedere verandering is verkeerd.

Met 8 man in een 3-persoonscaravan

Kampeervakanties in de jaren 70 gebeurden vaak met een tent of vouwwagen. Later kwamen de caravans in beeld. De evolutie van de caravan heeft het kamperen ook zeker veranderd. Vroeger hadden veel mensen een 3-persoons caravan, waar ze ’s avonds met zo’n acht mensen in zaten te kaarten. Een douche of wc zat nog niet in de caravan. Voor een kleine boodschap liep je gewoon naar de emmer in de voortent of anders naar het toiletgebouw. Kolen werden eindeloos opgewarmd met een luchtbedpomp zodat er ‘s avonds een lekker haantje van het spit gegeten kon worden. ’s Avonds werden spelletjes gespeeld en overdag werd vooral veel gewandeld. Geen pretparken of uitstapjes naar het waterpark, gewoon met z’n allen wandelen.

Meer ruimte voor minder mensen

Kamperen anno nu gaat heel anders. Tegenwoordig kun je de meest luxe caravans en campers kopen die van allerlei gemakken zijn voorzien. De gasbarbecue is direct warm en er is airco in de auto. 's Avonds kijken we tv kijken of lezen we een boek op de E-reader.

Kortom, in al die jaren is er veel veranderd in de kampeerwereld! Men bleef vaker dicht bij huis en van luxe was weinig sprake op de camping. Tegenwoordig kun je op vele verschillende manieren kamperen. De een kiest voor een simpele boerencamping of gaat wildkamperen, terwijl de ander gaat voor de luxe van een echte glamping. Eén ding is in al die jaren niet veranderd: het genieten op de camping. Over welk jaartal je ook spreekt en op welk soort camping je ook komt, mensen genieten van het buiten zijn met de mensen waar ze om geven. En eigenlijk is dat alles waar het om draait toch?


Deel dit artikel