Kampeerseizoen 2014 is voor de meeste mensen voorbij. Je bent weer aan het werk, de kinderen zijn naar school. De dagen worden korter en ook kouder. Nu breekt de tijd aan om schoon te maken en op te bergen. Goed opbergen en schoonmaken, want je wilt je kampeerspullen natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. We doen je in dit artikel een aantal aanbevelingen aan de hand.

Caravan in de winterstalling

Wanneer je de caravan voor langere tijd wegzet, raden we je aan hem eerst goed te wassen. Je kunt daarna de caravan ook in de was zetten en een caravan hoes aanschaffen. Een caravanhoes beschermt onder meer tegen algengroei, vervuiling (luchtverontreiniging, vogelpoep), verkleuring en aantasting door (zure) regen. Je kunt ook een vochtvreter in de caravan plaatsen.

Denk bij het schoonmaken ook aan de afvalwatertank en schoonwatertank. Daarvoor zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Wat bekend mag zijn, maar helaas toch regelmatig vergeten wordt: het aftappen van het water van de boiler. Je wil natuurlijk niet dat de boel in de winter kapot vriest met alle gevolgen van dien.

Berg je voortent goed op

Over hoe je het beste een voortent ムwinterklaarメ kunt maken, hebben we eerder al een blog geschreven. Je vindt in dat blog informatie over het opvouwen van een voortent, maar ook over het frame en het inpakken.

Hoe reinig je je tent?

Wellicht een open deur, maar pak je tent geheel droog en schoon in. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen als je de tent gaat reinigen, anders tast je de coating en de waterdichtheid van het doek aan. Het beste neem je water en een zachte borstel. Heeft je (voor-) tent onderdelen van PVC, dan kun je eventueel water en groene zeep gebruiken. Wil je de tent met een tentreiniger schoonmaken, houd er dan rekening mee dat je dan eigenlijk je tent opnieuw moet impregneren.

Heb jij je tent compleet opgeborgen?

Kijk goed na of de tent nog compleet is en vervang eventuele ontbrekende of kapotte onderdelen. Niet dat je volgend jaar, wanneer je op de camping komt, je tent niet op kunt zetten omdat een onderdeel ontbreekt.

Veel tenten hebben glasfiberstokken. We raden je aan deze per stok bij elkaar te binden, zodat ze niet door elkaar komen of elkaar kunnen beschadigen. Stalen stokken, van een voortent bijvoorbeeld, kun je invetten met vaseline. Dit is zeker een aanrader, wanneer je in de omgeving van de kust gekampeerd hebt. Zout versnelt namelijk de roestvorming.

De ruimte waarin je de tent opbergt moet goed geventileerd en droog zijn en er moet geen ongedierte bij kunnen komen.

Hoe bewaar je kampeeraccessoires?

Heb je een koelbox of koelkast, zet deze dan op een kierstand, want anders kan die nare luchtjes produceren. Kampeermeubelen bewaar je het beste in de originele doos. Maak ze uiteraard eerst schoon en bewaar de handleidingen.

Heb je een caravanmover, smeer dan de bewegende delen in (bijvoorbeeld met WD40), zodat die soepel blijft lopen en haal de rollen van de band af. De accu kun je aan druppellader hangen, zodat die weer vol zit.

Is jouw caravan voorzien van een rolgordijn of rastrollo, laat die dan in de ムbovenstandメ staan, anders loop je het risico dat de veren lui worden. Tenttapijt maak je ook schoon en leg je droog weg.

Luchtbedden kun je in de doos bewaren of een tas, maar voor slaapmatjes is de beste manier van opbergen om ze uit te rollen en het ventiel open te laten. Slaapzakken kun je eventueel wassen. Ze kunnen bijna allemaal op 30ᄎ gewassen worden. Wees wel voorzichtig met een slaapzak van dons. Let daarbij goed op de wasvoorschriften. Handiger is eigenlijk wanneer je een lakenzak voor in je slaapzak gebruikt. Dan hoef je alleen die maar te wassen.

Naar binnen met je buitenspullen?

Misschien neem je onderstaande spullen niet allemaal mee naar de camping, maar ook als je ze alleen thuis gebruikt, moeten ze in de winter opgeborgen worden. Een barbecue maak je goed schoon. Heeft jouw barbecue een gietijzeren plaat, vet deze dan in met olie. Doe je dat niet, dan loop je risico op roestvorming. Het is zinvol om de barbecue van een hoes te voorzien. Heb je genoeg opbergruimte, haal ムm dan naar binnen.

Bij een zwembad is het belangrijk dat die goed droog is voordat je ムm weglegt, want van vocht raakt het materiaal poreus. Het vreet dan als het ware door het materiaal heen. Bovendien brengt vochtig opbergen een nare geur met zich mee. Vanzelfsprekend sla je het zwembad in een droge omgeving op.

Tuinmeubelen zet je vanzelfsprekend droog weg, als je ruimte hebt bij voorkeur binnen.

Let op dat je houten meubels nooit afdekt. Vlekken door vocht en inbranding van de zon zijn dan vaak het resultaat. Wickermeubels kunnen buiten blijven. Pas alleen op dat als je in de vorstperiode op een wickerstoel gaat zitten, deze kapot kan vriezen.

Ongetwijfeld zijn wij met dit overzicht bij lange na niet compleet, maar hopelijk helpen deze tips je om jouw kampeer- en buitenspullen zo lang mogelijk mooi te houden. Heb je zelf nog tips of heb doe je bepaalde dingen juist heel anders als dat wij boven beschreven hebben, laat het ons dan weten. Wij weten veel van kamperen en buitenleven, maar raken nooit uitgeleerd.