Vraag een willekeurige kampeerder eens naar 'fouten' die hij gemaakt heeft, toen hij voor het eerst ging kamperen. Wedden dat het er niet bij één is gebleven. Op het moment zelf zijn zulke fouten niet zo leuk, maar later worden het anekdotes, die het altijd goed doen op feestjes en verjaardagen. Ga je voor het eerst kamperen, of ben je nog niet zo heel ervaren? Leer dan van de ervaringen van een ander en vermijd hun beginnersfouten. Maar maak je geen illusies, ook als je al ervaren bent, is een goede voorbereiding op je kampeertrip nog steeds belangrijk. We laten je 9 veelgemaakte fouten zien en leggen je uit hoe jij ze kunt voorkomen.

1. Geen checklist maken

Misschien denk je dat je wel zo'n beetje weet wat je nodig hebt, maar als je jouw ideeën bevestigd wilt zien of zekerheid wilt hebben, zoek dan eens naar een checklist of maak er zelf een. Pas zo'n lijst wel aan naar wat voor een soort vakantie jij in gedachten hebt en wat je daarvoor nodig hebt. Of beter nog, vraag vrienden met kampeerervaring naar wat zij denken dat jij nodig hebt op kampeervakantie, of wat mist op je lijst.

Voorkom dat je dadelijk wel een kooktoestel hebt meegenomen, maar geen pannen. Of wel een slaapzak maar geen slaapmat... Heus, je zou niet de eerste zijn. We raden je aan een onderscheid te maken tussen spullen die je echt nodig hebt en spullen die handig zijn, maar waar je wel zonder kunt. Dan kun je gemakkelijker kiezen als de opbergruimte beperkt is.

2. Een te kleine tent aanschaffen

Onze ervaring is dat nieuwe kampeerders aanvankelijk naar een te kleine tent neigen. Behalve bij backpackers is de ruimte van groot belang, evenals comfort. We raden altijd aan, helemaal aan beginners, om een tent te kopen die geschikt is voor 2 personen meer dan het aantal personen dat in de tent verblijft. Dus ben je met z'n vieren, kies dan voor een tent voor 6 personen. Wees je er wel van bewust dat een grote tent ook een grotere pakmaat heeft, dus meer plek in de auto, dakkoffer of aanhanger inneemt.

3. Je kampeerspullen niet controleren en/of uitproberen

Ook al heb je een hagelnieuwe tent, controleer hem voor je hem gaat gebruiken. Kijk na of alle onderdelen erbij zitten en of deze in goede staat zijn. Niet dat je op de camping staat en constateert dat een stok gebroken is of dat de scheerlijnen missen. We adviseren je ook de tent proef op te zetten. Zo zie je meteen of je alles hebt en of er wat mankeert, maar je raakt ook vertrouwd met het opbouwen. Dat scheelt weer een paar meelijwekkende blikken op de camping...

Heb je een tent van katoen, dan is het sowieso slim om de tent al voor het echte gebruik op te zetten en nat te laten worden. Op die manier trekken de naden helemaal dicht. Heb je een polyester tent, neem dan een potje naadverdichter mee.

Check naast je tent ook je andere kampeerartikelen, zoals je kooktoestel, kampeermeubelen, slaapzak en slaapmat, zodat je op de camping niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Heb je een voortent of een luifel, dan is het handig om de stokken te markeren. Dan weet je waar die stokken op welke plek in de tent moeten komen.

4. Nalaten om te vragen wat wel of juist niet mag

Je neemt je houtskoolbarbecue mee, maar komt er op de camping achter dat op houtskool barbecueën niet is toegestaan. Ai, jammer van de ruimte. Zorg dat je weet wat de regels zijn van de camping. Is open vuur toegestaan? Tot hoe laat mag je de camping op? Kun je je auto bij je staanplaats parkeren of moet die op de parkeerplaats staan? Als je dit vooraf weet, neem je geen onnodige spullen mee en voorkom je frustratie.

5. Je niet bekommeren om de omgeving

Deze fout kun je op verschillende manieren maken. Als het gaat om jouw staanplaats, zorg er dan voor dat je geen laaggelegen plek hebt. Anders drijf je misschien wel je tent uit na een hoosbui. Let erop dat, voordat je de tent opzet, de grond daaronder vlak is en ontdaan van scherpe voorwerpen. Niets zo vervelend als een lekke tent en een lek luchtbed door een scherpe steen. Neem ook altijd een extra grondzeil mee voor onder je tent.

Zorg er ook voor dat je de omgeving schoon houdt. Ruim je afval op en gooi het weg in de daarvoor bestemde afvalbakken. Andere kampeerders houden ook van een nette en opgeruimde camping. Verpak eten ook goed zodat dieren er niet op af komen en houd je vliegengaas gesloten als je niet in de tent bent. Zo houd je irritante insecten buiten de deur.

6. Niet nadenken over hoe je gaat eten

Wil je iedere dag uit eten, dan hoef je niet verder te lezen. Tijdens het kamperen heb je doorgaans geen beschikking over een oven, magnetron en 5-pits-fornuis. Maar de charme van kamperen is juist het buiten koken en het buiten eten. Nu hoef je uiteraard niet alle maaltijden van tevoren te plannen, maar bedenk je wel hoe je wil gaan koken. Neem je een gasstel mee? Controleer voor vertrek of die nog goed werkt en of er nog voldoende gas in de gasfles zit. Wil je koken op een houtskoolbarbecue? Vraag dan eerst na of dit op jouw camping wel is toegestaan.

7. Te laat aankomen op de camping

Als beginnend kampeerder weet je nog niet precies wat het leven op een camping inhoudt. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om de camping te verkennen, om je lekker te installeren op jouw staanplaats en om je tent(en) op te zetten. Voorkom dat je in het donker met de opbouw moet beginnen of naar de laatste haring of scheerlijn moet zoeken. Het is voor jezelf niet handig, maar je maakt je waarschijnlijk ook niet populair bij je buren...

8. Te veel spullen meenemen

Alsjeblieft, laat je koffer thuis. Als je kampeert is er echt niets onhandiger dan een koffer. Als je een goede checklist hebt gemaakt (zie bij 1), heb je een lijst met 'must-haves' en een lijst met weliswaar handige, maar die niet per se noodzakelijke spullen. Laat sieraden en elektronische apparatuur thuis. Je bent in de natuur! Die is veel mooier dan welke computer of welk HD-, LCD- of LED-scherm dan ook. Kampeer je met je gezin, dan kun je een regel maken dat iedereen bijvoorbeeld één tas mag meenemen, die dan gemakkelijk in 'hun' hoek van de tent moet passen.

9. Verkeerde kleding/schoenen

Nette kleren en stiletto's? Laat ze thuis. Je loop echt voor aap als je daar op de camping mee aan komt zetten en ze zijn ook nog eens hartstikke onpraktisch. Sneakers zijn prima en eventueel sandalen of slippers voor een dagje naar het water. Ga je er veel op uit, neem dan een paar wandelschoenen mee. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden, al hangt dat wel af van waar je kampeert. Vroeger was je in Zuid-Frankrijk misschien verzekerd van mooi weer, tegenwoordig kan het daar ook aardig te keer gaan met regen en onweer. Neem kleren mee die je als laagjes over elkaar heen kunt dragen en die je warm en droog houden. Pak een trui, vest of jas in voor de koelere avonden, genoeg zwemkleding voor zonnige landen en regenkleding als je regen kunt verwachten op jouw vakantiebestemming.

Alle tips komen op wel zo'n beetje op hetzelfde neer: een goede voorbereiding. Als jij onze tips ter harte neemt, hoef je in ieder geval deze 9 beginnersfouten niet meer te maken. Uiteraard is deze lijst niet volledig. Heb je al vaker gekampeerd, dan wil je vast wel jouw 'kampeerblunders' met ons delen. Jij hebt er ongetwijfeld van geleerd en beginnende kampeerders leren op deze manier weer van jou.