Ondanks dat de zomer nog even duurt, gaan we toch langzaam al richting het najaar. Je tuinmeubelen staan al vanaf het voorjaar in de tuin en dat betekent dat het straks tijd wordt voor een grote schoonmaak/onderhoudsbeurt! Tuinmeubelen zijn over het algemeen een grote investering en het is daarom belangrijk je meubels zo goed mogelijk te onderhouden.

Waarom is reinigen belangrijk?

Tuinmeubelen schoonmaken is belangrijk voor de uitstraling en behoud van de tuinmeubelen. Weersinvloeden en verontreiniging zoals algen, schimmels, vocht (zure regen) en vogelpoep kunnen na een tijdje de kwaliteit aantasten en daarom is het van belang de meubels te onderhouden met de juiste reinigingsmiddelen. Ook knoeien van eten en drinken (vet) kan de kwaliteit en uitstraling negatief beïnvloeden. Het beschermen en reinigen van je tuinmeubelen voorkomt aanhechting van deze verontreiniging.

Hoe moet je de tuinmeubelen schoonmaken?

Het is raadzaam om de meubels standaard 2 keer per jaar te behandelen. Eén keer voor de start van het seizoen wanneer je de meubels gaat gebruiken en één keer na het seizoen voor de opslag. Indien een tuinmeubel onder een overkapping staat is deze frequentie voldoende. Bij intensief gebruik (bijvoorbeeld horeca) en bij bepaalde materialen (hout en wicker) is een tussentijdse behandeling aan te raden.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Hout heeft in vergelijking met bijvoorbeeld aluminium meer onderhoud nodig. Hout verkleurt door de verschillende weersomstandigheden en vuil trekt sneller in. Voor een goede bescherming en reiniging is het van belang dat je een reinigingsmiddel gebruikt en daarna een beschermlaag aanbrengt. Dit kun je doen met de Suns Wood Cleaner en de Suns Wood Protector (let op: alleen voor ongelakte en ongeoliede meubels). Reinig de meubelen als volgt:

1. Borstel het ムlosseメ vuil weg van de tuinset.

2. Breng de cleaner in beperkte dosering aan en behandel in gelijke delen.

3. Laat de cleaner 2-5 minuten inwerken, maar zorg dat het niet opdroogt.

4. Verwijder het opgeloste vuil met een borstel en water en herhaal dit in geval van hardnekkige vervuiling.

5. Laat het drogen.

6. Breng de Wood Protector aan voor langdurige bescherming.

Wicker, aluminium en kunststof

Harde materialen zoals kunststof, wicker en aluminium kun je reinigen met de Suns Furniture Cleaner. Deze is net zoals de Wood Cleaner te combineren met een protector: de Suns Furniture protector. Beide werken als volgt:

1. Borstel het ムlosseメ vuil weg van de tuinset.

2. Meng 1 dop op 1 liter water en meng dit goed.

3. Was het oppervlak met een spons en droog daarna met een schone doek.

4. Herhaal dit in het geval van hardnekkige vervuiling.

Hoe bescherm je de tuinmeubelen in het najaar?

Als je de mogelijkheid hebt, dan is het verstandig om de tuinmeubelen in de winter op te slaan in een droge ventilerende ruimte. Is dit niet mogelijk, dan is het in ieder geval belangrijk om de kussens droog op te slaan. Inpakken in plastic is niet verstandig: mocht er nog enige vocht aanwezig zijn dan kan dit leiden tot schimmels in de kussens. Een ventilerende kussenbox is hiervoor een perfecte oplossing. De meubel frames kunnen in de winter buiten blijven staan mits goed behandeld.

Samengevat

We zetten de belangrijkste punten nog even voor je op een rijtje:

  • Behandel je tuinmeubelen minimaal 2 keer per jaar en bij intensief gebruik of hout en wicker het liefst 3 keer.
  • Let erop dat je de juiste reinigingsproducten gebruikt.
  • Gebruik een cleaner en een protector. Hierdoor haal je het vuil niet alleen weg, maar zorg je er ook voor dat het afgestoten wordt.
  • Sla je meubels in de winter op. Mocht dit niet mogelijk zijn, berg dan in ieder geval de kussens op in een ventilerende ruimte.

Wat voor soort tuinset heb jij en hoe onderhoud je deze?