Goedkoop kamperen met kinderen? Het kan echt!

Kamperen kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Op vakantie met het hele gezin klinkt altijd als een hele dure uitgave, maar toch kan kamperen met een paar simpele tips ook een hele goedkope manier zijn van vakantie vieren. Goedkoop kamperen met kinderen is zeker een mogelijkheid! In dit blog delen wij onze tips en Martine en Marije van love2camp.nl geven hun ervaringen over goedkoop kamperen met kinderen.

Tip 1: Goedkoop kamperen buiten het hoogseizoen

Zijn jouw kinderen nog niet leerplichtig en kun je ook zelf qua werk buiten het hoogseizoen op vakantie gaan? Veel campings zijn echt een stuk goedkoper buiten de drukke periodes. De meest dure weken zijn de weken dat de schoolvakanties overlap met elkaar hebben en dus iedereen vakantie heeft. Tip: val je binnen de regio waar je kinderen juist heel vroeg of laat vakantie hebben? Maak dan juist gebruik van die eerste of laatste week. Daarmee kun je al snel een paar tientjes besparen.

Martine en Marije: “Voor wij aan de schoolvakantie waren gebonden, trokken we er altijd in het laagseizoen op uit. We betaalden maximaal twee tientjes per nacht en hielden geld over om iedere avond uit eten te gaan. Dat was nog eens goedkoop kamperen. Die vlieger gaat nu niet meer op. We zijn allebei twee schoolgaande kinderen rijker, wat betekent dat we hartje zomer naar het zonnige zuiden rijden en regelmatig zo'n zestig euro per nacht (soms zelfs meer!) neertellen voor de camping van onze keuze. Hoezo is kamperen goedkoop? Gelukkig kun je ook met kinderen de prijs van de kampeervakantie binnen de perken houden. Ben je nog niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga dan in het laagseizoen op vakantie. Schaf je een ACSI Card aan dan kampeer je op de aangesloten campings ook nog eens tegen gereduceerd tarief. De kortingskaart is in veel Europese landen te gebruiken.”

Tip 2: Kies voor een kleine camping

Campings heb je in alle vormen en maten, van een paar plaatsen tot meer dan 1000 plaatsen. Ga je naar een populaire streek of camping, dan betaal je al snel de hoofdprijs. Gooi het eens over een andere boeg en kies een kleine camping, een boerderijcamping bijvoorbeeld. Je zit daar vaak midden in de natuur dus er is ook nog van alles te ontdekken! De campingplaatsen zijn op kleine campings vaak erg ruim en je kinderen die vermaken zich wel. En het cliché is echt waar: als je kinderen het naar hun zin hebben, is jouw vakantie ook geslaagd.

Martine en Marije: “Ben je wel gebonden aan de schoolvakantie? Ook dan is goedkoop kamperen mogelijk. Natuurlijk kun je al besparen door niet de duurste camping te kiezen. Ga je naar een rustige camping zonder al te veel poespas, dan valt de prijs echt nog wel mee. Geef je echter de voorkeur aan een plek met animatie, grote zwembaden en vele andere faciliteiten, dan ben je meer geld kwijt, maar kun je wellicht bezuinigen op andere dingen. Aan jou de keuze. Onze ervaring is trouwens dat kinderen niet eens veel nodig hebben. Met een speeltuintje en een eenvoudig zwembad zijn ze al dolblij.”

Tip 3: Begin op tijd met spullen kopen

Maak ruim voor je vertrek een lijst met spullen die je mee wilt nemen, ook voor de kinderen. Zo zie je gelijk wat je nog moet aanschaffen. Het voordeel daarvan is dat je nog tijd hebt om aanbiedingen in de gaten te houden. Als je ter plekke op de camping nog iets moet aanschaffen, dan ben je meestal een stuk duurder uit.

Martine en Marije: “Ga je voor het eerst kamperen met de kids? Schaf dan niet meteen de duurste kampeerspullen aan. Er is een groot aanbod aan budget kampeerspullen van degelijke kwaliteit die makkelijk een aantal jaren meegaan.”

Tip 4: Doe boodschappen op de markt of in de plaatselijke supermarkt

Wat staat er iedere avond op het menu? Koken is natuurlijk al een stuk goedkoper dan iedere avond uiteten gaan. De camping supermarkt is vaak aan de prijzige kant, dus probeer je boodschappen zoveel mogelijk op de plaatselijke markt te doen of natuurlijk bij de plaatselijke supermarkt. Een bezoekje aan de markt is ook nog eens extra leuk als je in het buitenland bent. Je vindt er producten die je thuis waarschijnlijk niet gebruikt en het aanbod van vis, vlees, groente en fruit is vaak reuze. En goedkoper dan in de campingwinkel!

Martine en Marije: “Kies je toch voor die luxe camping met allerlei vertier? Dan kun je bijvoorbeeld bezuinigen op het eten. In plaats van iedere avond uit eten te gaan, kun je ook zelf een smakelijke maaltijd bereiden. Wij hebben eenmalig geïnvesteerd in goed kookgerei. De skottel van Cadac is daarbij favoriet. Je kunt er snel en simpel heerlijke dingen op maken. Wijntje erbij en lekker voor je tent opeten. Daar kan geen restaurant tegenop. Ook hoef je niet altijd ergens op een terras te gaan de lunchen. Maak je een uitstapje? Neem dan lekkere dingetjes mee en ga ergens picknicken. De kids vinden dit vast nog leuker ook dan rustig op een stoel zitten in een restaurant.”

Tip 5: Zoek van te voren uit welke activiteiten je kunt doen

Als je het aan je kinderen overlaat, spelen ze waarschijnlijk de hele dag met hun campingvriendjes. Zwemmen, hutten bouwen, verstoppertje of voetballen. Deze activiteiten kosten helemaal niets. Heb je de wens om ook enkele dagen van de camping af te gaan en de omgeving te verkennen? Speur dan van te voren internet af op zoek naar leuke uitjes. Soms kun je dan nog kaartjes vinden voor een bepaalde activiteit met een leuke korting.

Martine en Marije: “Sowieso zijn uitjes vaak best prijzig. Dat leuke attractiepark, het zwembad met de waterglijbanen of het circus dat toevallig net het dorpje aandoet. Je kinderen zullen er dolgraag heen willen. Jij bent waarschijnlijk de beroerdste niet en hup, daar ga je. Om later tot de ontdekking te komen dat het uitstapje een flinke duit heeft gekost. Vakantie is - meestal - al leuk. De kinderen genieten echt niet minder als je die extraatjes overslaat.”


Deel dit artikel: