hond en hondenkar met fiets

Dierendag komt eraan! In Nederland al sinds 1930 een dag voor dierenliefhebbers om hun huisdier extra te vertroetelen met lekkere hapjes of leuk speelgoed. Je kunt je hond natuurlijk ook blij maken met een extra lange wandeling in het bos of een zwempartij in het water. Het is daarnaast ook erg leuk om je hond te trakteren op een fietstocht. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, wij leggen ze je uit!

 1. Fietsen met je hond aangelijnd
 2. Fietsen met je hond in een hondenfietsmand
 3. Fietsen met je hond in een hondenfietskar

1. Fietsen met je hond aangelijnd

De meeste honden doen niets liever dan met hun baasje op pad te gaan. Houdt je viervoeter van veel beweging, dan kun je hem naast de fiets laten meerennen. Dat gaat het makkelijkste met een Doggy Guide, een spiraal met springveer die je aan de fiets bevestigd. De speciale constructie absorbeert het trekken van je hond en zelfs sterkte rukken van je hond worden opgevangen. Omdat je beide handen vrij hebt, is het ook voor jou een prettige en veilige manier om met je hond te fietsen. Je kunt natuurlijk ook met een normale riem fietsen.

tips voor fietsen met hond:

 • Oefen in een rustige omgeving.
 • Laat je hond altijd rechts lopen zodat jij tussen je hond en het verkeer fietst.
 • Zorg dat je de lijn makkelijk kunt loslaten.
 • Fiets niet te snel.
 • Bouw het fietsen samen rustig op.

2. Fietsen met je hond in een hondenfietsmand

Heb je een kleine hond, dan is een hondenfietsmand voor achterop je fiets heel leuk. Ze worden met kussentje verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf nog verder aankleden naar je eigen smaak. Maak er met verschillende stoffen en tierlantijntjes een uniek fietsmandje van. Op die manier wordt je fiets ook nog een beetje gepimpt!

Vergeet niet pauzes in te lassen. Neem iets lekkers mee voor onderweg en voldoende water. Met een draagbare waterverdeler gaat dat heel makkelijk. Laat je hond in de pauze even lekker snuffelen en doe wat spelletjes met hem.

Tips voor fietsen met hondenfietsmand:

 • Bind je hond veilig vast met een tuigje.
 • Test een paar keer met de fiets aan de hand.
 • Fiets rustig de stoep af of over drempels.
 • Neem snoepjes mee om je hond te belonen.
<

3. Fietsen met je hond in een hondenfietskar

Heb je een hond, die het door zijn ras, leeftijd of gezondheid beter wat rustiger aan kan doen, dan is een hondenfietskar een ideale oplossing. Hondenfietskarren zijn er in verschillende modellen en maten. De meeste honden zijn er gek op, maar laat ze er wel eerst even aan wennen. Dat kun je doen door iets lekkers in de kar te leggen en de kar gewoon voor het huis of in de woonkamer neer te zetten. Laat je hond kennis maken met de kar op zijn eigen manier. Pas daarna kun je de deurtjes een keer dicht doen terwijl de hond in de kar zit. Kijk hoe hij reageert en doe dit een paar keer. Pas als dit goed gaat, kun je de hondenfietskar achter de fiets plaatsen en een klein stukje rijden. Fiets vooral langzaam, om je hond aan de schommelende beweging te laten wennen. Hoe beter je hond reageert, hoe harder je kunt fietsen. Als je het op die manier voorzichtig opbouwt, zullen je fietstochten met je hond echt een feest voor hond en baasje worden, en niet alleen op Dierendag.

Weer thuis

Als je weer thuis bent, heeft je hond misschien erg gezweet en is hij vies van het woelen in de herfstbladeren. Droog hem dan goed af, het beste met een speciale hondenhanddoek en laat hem lekker uitrusten op zijn lievelingskussen. En om Dierendag goed af te sluiten, gun je viervoeter dan nog een lekkere massage met een geschikte borstel. Hij zal je dankbaar zijn!


Deel dit artikel