Een kijkje in de caravan van... Melanie en Holger

Televisieprogramma’s waarbij wij een kijkje kunnen nemen in het huis of het leven van andere mensen zijn enorm populair. Of het nu gaat om huizen die nodig een renovatie nodig hebben of om met zo min mogelijk geld je huis te pimpen of om hobbyklussers een handje te helpen: wij kijken graag in andermans woning. Maar hoe zit dat met caravans? Vraag jij je ook wel eens af hoe andere kampeerders hun caravan hebben ingericht? Wij wel! Daarom werpen wij regelmatig een blik in een caravan en deze keer in die van Melanie en Holger.

Wie zijn jullie en hoe lang kamperen jullie al?

“Wij zijn de familie Ostermeier uit Osterode am Harz. Dat ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ik ben Holger Ostermeier, 46 jaar oud en sinds 20 jaar als leidinggevende/chemicus werkzaam bij het bedrijf Kodak. Mijn vrouw Melanie is 47 jaar en werkt als advocaat- en notarisassistent. Onze achttienjarige dochter Lea heeft de middelbare school afgerond en onze negenjarige zoon gaat nog naar school. Wij houden allemaal erg veel van fietsen en brengen heel graag tijd met elkaar door op de camping. Kamperen doen wij nu ongeveer 7 jaar, waarvan de laatste 2 jaar met een caravan. Daarvoor waren wij altijd met een 6 x 4 m tunneltent en een keukentent van Obelink op pad.”

Wanneer en waar hebben jullie de caravan gekocht en in welke toestand?

“Via internet hebben wij onze TE Mallorca uit 1978 gekocht. Voor zijn leeftijd in goed onderhouden en schone originele toestand. Na vier jaar kamperen in een tent met veel inpak-, op- en afbouwtijd en na heftig onweer tijdens een kampeervakantie in Kroatië wilden we graag een caravan testen.”

Hoe is het idee om de caravan te pimpen ontstaan?

“Na de koop van de caravan in 2017 wilden wij direct de herfstvakantie in Kroatië doorbrengen. Maar helaas hadden we geen vlekkeloze start, want na 15 km zat onze kampeertrip er alweer op, omdat we autopech kregen. We hebben ons hoofd niet laten hangen, want het regende toch, en nu hadden we tijd in overvloed: op 1 oktober 2017 hebben we daarom het project “Ostermeiers caravan” in het leven geroepen!”

Wat hebben jullie allemaal veranderd aan de caravan?

“Eigenlijk hebben wij alles eruit gehaald: de vloer, de gordijnen, de tussendeuren. Het hout geschuurd en toen de stof was opgetrokken, hebben wij alles in onze eigen kleuren geschilderd en netjes afgewerkt. Ook de deuren en de neerklapbare tafel hebben we in de werkplaats in onze kelder geschuurd, geverfd en met kleurloze bootlak tegen slijtage beschermd. De kastdeurtjes hebben wij voorzien van nieuwe grepen, we hebben een nieuwe vloer geplaatst en een nieuw keukenblad. Van buiten hebben we de caravan ook compleet gereinigd en de stickers en bordjes van de vorige eigenaar verwijderd. Zonwering, nieuwe gordijnen en horren aan de kozijnen mochten niet ontbreken, en de onderkant van de caravan inclusief onderstel werd nieuw beschilderd. Een aantal technische zaken, zoals een defecte manchet van de oplooprem, werden ook vernieuwd. De caravan heeft geen badkamer meer, omdat wij deze ruimte tot kast hebben omgetoverd. Maar we hebben het als ruimte wel in de originele toestand (jaren 70 bloementapijt) gelaten, om wat van de oorsprong te behouden.”

“Techniek en comfort kwam ook niet te kort: extra stopcontacten met USB-laadpunten, hoekbescherming uit messing en nieuwe lampen. Bij elkaar hebben wij zeker 150 arbeidsuren met veel plezier in onze nieuwe vrijetijdsruimte gestoken. In de eerste weken hebben we echt elke dag 12 uur gewerkt.”

Waardoor hebben jullie je laten inspireren?

“Ons huis was eigenlijk het voorbeeld voor onze caravan. Wij wilden onze caravan het evenbeeld van onze woning laten zijn, om te laten zien hoe wij leven. Ik noem hem graag “Bratwurstbude”, maar dat vindt mijn familie niet zo grappig, dus noemen we hem “Wohni” (red.: van Wohnwagen, caravan in het Duits).

Waar ben je erg trots op?

“Wij zijn er trots op dat wij van een inmiddels 41 jaar oude caravan, die wij voor €1350 gekocht hebben, met onze eigen handen zo’n schatje gemaakt hebben.”

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan onderweg zijn?

“Wij trekken al aandacht als wij met onze caravan het terrein op rijden. Als mensen dan horen wat wij allemaal zelf ervan gemaakt hebben, zijn de meesten erg enthousiast en onder de indruk.”

Wat zijn jullie plannen met dit voertuig?

"In de nabije toekomst gaan wij weer 2 fantastische vakanties (3 weken in de zomervakantie en 12 dagen in de herfstvakantie) in Kroatië op het eiland Cres in Camp Kovacine doorbrengen."

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel