Het moet al gek gaan dat jij als kampeerder geen natuurliefhebber bent. Want, kamperen doe je niet midden in de stad, maar juist middenin de natuur, in of bij een bos, een mooi natuurgebied, in de bergen of bij water. En ben je eenmaal met het kampeervirus besmet, dan laat dat je niet meer los en wil je vaker kamperen. In iedere geval zo lang je fysieke gesteldheid dat toelaat. Ook toekomstige generaties willen graag kamperen en om dat mogelijk te maken, kun jij daaraan ook zelf - net als veel campings al doen - je steentje bijdragen.

Campings nemen milieumaatregelen

Menige camping houdt zich al bezig met afval scheiden, maar daarmee ben je niet meteen een eco-camping. Wil een camping dat predicaat verdienen, dan doet het meer dan alleen afval scheiden. Denk aan zuiniger omgaan met water in de vorm van waterbesparende kranen, schoonmaakmiddelen gebruiken die het milieu minder belasten, het douchewater opwarmen door middel van zonne-energie.

Om een voorbeeld te noemen, om de grote afvalberg tegen te gaan, verhuurde Lowlands dit jaar biologisch afbreekbare tenten. Als je je tent inleverde, kreeg je het statiegeld terug.

Wat kun je zelf doen?

Oké, de campingeigenaar kan dus veel doen op milieugebied, maar wat kun je zelf doen om de belasting voor het milieu beperkt te houden? Pak bijvoorbeeld niet voor alles de auto. Loop of fiets naar de bakker of naar dat leuke marktje. Wees zuinig met water door kort te douchen, gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zoals Eco Green en doe de lamp uit als er niemand in de ruimte meer aanwezig is.

Maar je kunt op meer manieren je milieusteentje bijdragen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om met een ander voertuig dan de auto, caravan of camper op vakantie te gaan.

Fiets- of wandelvakantie

Nederland, België of Duitsland al fietsend of wandelend ontdekken? Geheid kom je dan op plekken terecht, waar je met de auto nooit terecht zou komen. Een fiets- of wandelvakantie is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook vriendelijk voor de portemonnee.

Reis je toch met de auto - met of zonder caravan) - of camper, streef er dan naar om uitstapjes zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te doen. Heb je geen fiets mee? Vraag dan bij de receptie of campingeigenaar naar verhuurmogelijkheden.

Energie

Laat je haar gewoon aan de lucht drogen, dan kan die föhn thuisblijven. Je mobiele telefoon en een navigatiesysteem heb je vast wel bij je, maar die kun je tegenwoordig op zonne-energie opladen. Een lamp is wel zo handig bij een nachtelijke speurtocht op een gang naar de WC. Je hebt mooie en duurzame LED-lampen op zonne-energie. Reis je met de caravan of de camper, overweeg dan om het dak te voorzien van zonnepanelen. Je spaart niet alleen het milieu, maar ook geld. Datzelfde doet een koelbox met een A+-label, zoals de Tristar Hybridcool HC 45. Ook een groen apparaat, letterlijk en figuurlijk, is de Ecoboxx 120. Deze draagbare solar generator maakt het je mogelijk om overal stroom ter beschikking te hebben.

Ook bij het koken kun je letten op je verbruik. Leg altijd een deksel op de pan bij het koken. Zo verbruik je minder gas. Ook met de plaatsing van je kooktoestel (uit de wind), zorg je voor een besparing op het gasverbruik.

Eten

Nu we toch bij het koken zijn aanbeland, ook daarbij kun je verstandige keuzes maken. Kies, als je groente en fruit koopt, zo veel mogelijk voor seizoensgroente en -fruit. Eet eens wat minder vlees. Ook als je maar één dag minder in de week vlees eet, verlaag je door jouw bijdrage al de CO2-uitstoot. Misschien is er wel een biologische winkel op of in de buurt van de camping of een biologische boerderij. Ga je daar inkopen, dan doe je het milieu ook een plezier. Eten weggooien is natuurlijk zonde. Probeer zo afgepast mogelijk te koken. Mocht je toch eten overhouden, plan dan de volgende dag een kliekjesdag in, dan produceer je geen afval.

Afval

Waar mensen zijn, is afval. Ook hierbij kun je zelf de vinger aan de pols houden. Neem bijvoorbeeld zelf een boodschappentas mee naar de winkel in plaats van dat je plastic zakken aanneemt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is het helaas niet, maar ruim je eigen rommel op. Gooi het in een prullenbak of container, NOOIT op straat of in de berm, want dan ligt het er soms over jaren nog. Bovendien kunnen dieren stikken als ze afval toch zich nemen. In plaats van wegwerpborden, -bestek en -bekers gebruik je het best duurzaam servies, bijvoorbeeld melamineservies.

Genieten van en in de natuur, dat gun je ook toch ook toekomstige generaties? Wil je dat je over tientallen jaren nog steeds kunt kamperen in die mooie streken, waar je nu je vakantie doorbrengt? Dan moet je rekening houden met het milieu. Behoud van de natuur heeft als resultaat behoud van jouw kampeervakantie. Veel campings zijn al op de goede weg en dragen hun steentje bij met een milieuvriendelijke(re) maatregelen. En jij?

Wat draag jij bij aan milieuvriendelijk kamperen? Of welke producten gebruik je om energie te besparen? Deel het met ons!