De juiste vouwwagen kopen in 8 stappen

Kamperen in een vouwwagen is een prachtige ervaring. Ik bespeur dat mensen die vroeger met hun ouders met een vouwwagen gekampeerd hebben, dat nu met hun eigen gezin ook willen. Met een vouwwagen op pad doet terugdenken aan de mooie vakanties van vroeger. Gelukkig zijn de vouwwagens van nu wel een stuk gemakkelijker in gebruik en ook comfortabeler. Klanten die naar onze vouwwagens komen kijken, willen vaak iets dat luxer is dan een tent, maar dat niet de prijs van een caravan heeft. Een vouwwagen is dan een mooie middenweg. Aan de hand van de volgende stappen kom je uit bij een vouwwagen die past bij jou.

Stap 1: Goede voorbereiding

Maar welke vouwwagen past het beste in jouw situatie? En wat als je situatie verandert?
Een goede voorbereiding maakt het jezelf en de verkoper een stuk gemakkelijker. Met het antwoord op de 3 volgende vragen kom je vanzelf tot een goede keuze.

Hoe kampeer je?

Stel, je gaat 3 weken op vakantie. Sta je dan voornamelijk op 1 plek of trek je liever rond? Als je de voorkeur geeft aan rondtrekken, wil je niet veel tijd kwijt zijn aan de op- en afbouw. Voor beide manieren van kamperen zijn er genoeg mooie en praktische vouwwagens te koop.

Waar ga je kamperen?

Ga je naar een warm land, dan is een katoenen tentdoek erg fijn. Katoen ademt en neemt vocht op. Ga je naar een land dat qua klimaat met Nederland vergelijkbaar is, dan is all season doek aan te bevelen. All season ademt, al is het minder dan bij katoen, maar het is wel gemakkelijker schoon te maken en te houden.

Met wie ga je kamperen?

Ga je met z'n tweeën of met het gezin? Of ben je nu nog met z'n tweeën, maar willen jullie in de toekomst graag gezinsuitbreiding?

Stap 2: Budget

Wat wil je uitgeven aan een vouwwagen en hoeveel keer per jaar kun en wil je er met de vouwwagen op uit? De vanafprijs bij een nieuwe vouwwagens is ongeveer €5000,-. Valt jouw keuze op een gebruikte vouwwagen, dan moet je denken aan een vanafprijs van €1000,-. Hiervoor kun je al een redelijk nette vouwwagen kopen.

Stap 3: Nieuw of gebruikt

Of je een nieuwe vouwwagen koopt of een gebruikte, dat is een persoonlijke keuze. Er zit natuurlijk al een redelijk verschil in prijs maar daarnaast moet je nog andere overwegingen maken. Denk eraan dat bij een gebruikte vouwwagen ook gebruikssporen zijn te vinden, wat je niet hebt met een nieuwe. Denk hierbij aan matrassen, elastieken, kwaliteit van het tentdoek, etc.

Stap 4: Indeling

Bij vouwwagens is zo dat het model de inrichting bepaalt. Gaan jullie met z'n tweeën of gaan de kinderen mee? Zijn de kinderen nog klein of zijn het tieners? De vouwwagen moet goed afgestemd zijn op jouw gezinssamenstelling om fijn te kunnen kamperen. Gaan er kinderen mee, dan is een symmetrische vouwwagen praktisch. Hierbij wordt vanaf de wagenbak naar twee kanten een bed uitgeklapt. Echter is dit wel wat meer werk met opbouwen omdat je hier een voortent aan moet bouwen.

Stap 5: Accessoires

Bij een vouwwagen zijn vele accessoires te verkrijgen. Echter moet je zelf afwegen wat je denkt nodig te hebben. Veel verkochte accessoires zijn een luifel, disselbak, luifelzijwanden en een reservewiel. Echter, er zijn veel meer opties te koop, denk hierbij aan bijvoorbeeld een imperiaal, dakkoffer, fietsdrager, kantelbeugel, stoelen, tafel etc. Maar houd altijd het laadvermogen in gedachten.

Stap 6: Laadvermogen

Naast het leeggewicht van de vouwwagen zelf is er nog genoeg laadvermogen voor bagage, vouwstoelen en dergelijke. Meestal kun je nog ongeveer 250 kilo bijladen. Is dit niet genoeg, dan kun je overwegen een dakkoffer te kopen voor op de auto.

Stap 7: Welk rijbewijs nodig?

Voor een vouwwagen heb je geen extra rijbewijs nodig naast een rijbewijs B. In ieder geval niet zolang de maximaal toegestane massa niet meer dan 750 kilo is. Bijna altijd is het zo dat eigen gewicht van de vouwwagen en de lading niet boven de 750 kilo komt.

Stap 8: Wat past bij mij?

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, snel opzetbaar, modulaire systemen, katoen, all season, acryl, inritsbare grondzeilen, lattenbodems in bedden etc.. Laat je goed adviseren en laat de verkoper de verschillen goed uitleggen. Dan pas krijg je een goed idee wat bij je past.

In onze showroom vind je alle modellen van Jamet en Camp-let compleet opgezet. Veel modellen hebben we op voorraad. Uiteraard nemen we ruim de tijd voor persoonlijk advies om zo te komen tot de vouwwagen die het beste bij jou past.


Deel dit artikel