caravan en camper

Heb je de afgelopen zomer doorgebracht in een gehuurde caravan en heb je hier enorm van genoten? Of misschien denk je er al een tijdje over na om een eigen caravan te kopen? Met een caravan ben je flexibel en kan je jouw vakantie dichtbij de natuur en in rust doorbrengen. In dit blog leggen we uit welke punten belangrijk zijn bij het kopen van een caravan en welke opties je hebt!

Als je zeker weet dat een kampeervakantie in een caravan iets voor jullie is, dan zijn de volgende vragen erg belangrijk:

Hoe groot moet jouw caravan zijn?

Caravans zijn er in veel verschillende maten. Bedenk van tevoren met hoeveel personen je jouw vakantie in de caravan wil doorbrengen. Wil je met z'n tweeën of met het hele gezin op reis? Ook moet je van tevoren nagaan hoeveel gewicht jouw auto kan trekken. In het ergste geval zal je voor de vakantie een andere auto moeten huren die berekend is op het gewicht van de caravan. Een ander belangrijk aspect waar je van tevoren aan moet denken is de parkeerruimte. Heb je genoeg parkeerruimte om de caravan te stallen voor wanneer je er niet mee reist?

Welke eisen heb je en hoe moet de caravan uitgerust zijn?

Bedenk van tevoren wat je zelf belangrijk vindt om in je caravan te hebben. Misschien heb je al verschillende modellen getest en weet je welke lay-out aan jouww eisen voldoet. Hoeveel slaapplaatsen heb je nodig en is een flexibel interieur, zoals een zithoek die omgebouwd kan worden tot bed, belangrijk voor jou? Wil je een eigen badkamer met toilet en douche of is het voor jou voldoende om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen op de camping? Wil je een keuken met fornuis, spoelbak en koelkast of wil je liever een kampeerkeuken die je buiten in de voortent kan opzetten? Vergeet bij deze overwegingen niet jouw eigen budget, want hoe comfortabeler en luxer de uitrusting van je caravan is, hoe hoger het budget zal zijn!

Wat is het budget voor jouw eigen caravan?

Voordat je op zoek gaat naar goede aanbiedingen, moet je eerst bepalen hoeveel geld je wil uitgeven aan een eigen caravan. Denk er daarbij ook aan dat het niet voldoende is om alleen de initiële kosten te dekken. Na verloop van tijd zal je extra kosten moeten maken voor een caravan, zoals registratie, onderhoudskosten (verzekering, belastingen, brandstof, onderhoud, enz.), reparatiekosten en, indien nodig, een stalling voor de winter. Als je een nieuwe caravan koopt, kan je ook overdrachtskosten hebben.Daarnaast zijn er nog een paar andere vragen die belangrijk zijn. Kan je de aankoop namelijk zelf financieren of moet je daarvoor een lening afsluiten? In beide gevallen zal je goed moeten nadenken over hoe vaak je de caravan wilt gebruiken en berekenen of het eigenlijk wel de moeite waard is om een eigen caravan te kopen.

Wil je een nieuwe of een tweedehands caravan kopen?

Weet je al of je een nieuwe of een tweedehands caravan wil kopen? We hebben de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje gezet.

Een nieuwe caravan heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen van nieuwe caravans Nadelen van nieuwe caravans
Garantie,op de korte termijn geen reparaties nodig Duur in aanschaffing
Kan exact volgens jouw wensen ingericht worden Langere wachttijd

 

Een tweedehands caravan heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen tweedehands caravan occasions Nadelen tweedehands caravan occasions
Gunstiger in aanschaffing Vervanging van de afvalwatertank noodzakelijk
Handig voor beginners om uit te proberen Mogelijk een langere zoektocht naar het juiste model
Goed onderhouden modellen beschikbaar Mogelijk “verborgen” kosten van reparaties
Individuele ontwerpmogelijkheden met eigen ombouw  

 

Als je besluit een caravan occasion te kopen, zal je aanbiedingen van particulieren tegenkomen, maar ook aanbiedingen van dealers. Wanneer je een gebruikte caravan via een particulier koopt, zal je er rekening mee moeten houden dat er geen garantie is dat de caravan volledig functioneel is. Er kunnen altijd gebreken zijn die de verkoper niet laat zien. Zorg er daarom voor dat je de caravan van te voren inspecteert en goed let op mogelijke gebreken. Als je een caravan bij een dealer koopt, kan je er zeker van zijn dat de defecten voor ten minste een jaar worden gerepareerd.

Wanneer is het juiste moment om een caravan te kopen?

Neem de tijd bij het zoeken naar de juiste caravan en vergelijk de verschillende aanbiedingen met elkaar. Wij kunnen je de tip meegeven om anticyclisch te kopen. Dit betekent dat je buiten het kampeerseizoen op zoek moet gaan naar een caravan. Tijdens het seizoen is de vraag hoog en dus de prijzen hoger. Aan het eind van het seizoen zijn er vaak goedkopere aanbiedingen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de caravan zelf te bekijken voordat je deze koopt en niet af te gaan op online beschrijvingen.

Nu mag niets je voornemen om een caravan te kopen in de weg staan. Een caravan kopen is een grote investering waar je zeker van moet zijn, of het nu een nieuwe caravan of caravan occasion wordt. Uiteraard zijn wij er om bij deze beslissing te helpen en geven wij graag advies in een persoonlijk gesprek. Wil je graag meer informatie? Kom dan snel langs in onze winkel in Winterswijk, want bij Obelink hebben we een groot aanbod nieuwe en caravan occasions. In onze showroom staan diverse modellen met verschillende indelingen voor je klaar om te bekijken en uit te proberen.. Naast de caravan zelf, kan je ook rondkijken voor geschikte accessoires. Onze collega's helpen je graag bij het vinden van de juiste caravan en de geschikte uitrusting voor jouw komende kampeervakantie.

Misschien vind je het leuk en nuttig om te zien hoe anderen een gebruikte caravan hebben omgetoverd tot hun droomcaravan. Kijk dan eens naar onze "Een kijkje in de caravan van" serie. Hier krijg je bijvoorbeeld een kijkje in de caravan van Lukas en Tanja.


Deel dit artikel