Goed voorbereiden en veilig op weg gaan met een caravan is erg belangrijk. Om je problemen te besparen, wijden we dit blog aan het beladen van de caravan. We geven je tips over hoe je je caravan zo goed mogelijk inpakt en hoe je de banden controleert. Als je dit beide goed doet dan ga je goed op weg!

Banden controleren voor je vertrek

 • Controleer of je banden nog voldoende profiel hebben. Met minder dan 2 mm moet je niet op weg gaan.
 • Check ook de bandenspanning. Als die namelijk te laag is, ontstaat er warmteontwikkeling. Door warmteontwikkeling beschadigt de band, waardoor je misschien een klapband oploopt. En dat je wil koste wat kost vermijden toch? Zorg daarom voor de juiste bandenspanning. Die vind je in je instructieboekje en op de band. Meet de bandenspanning trouwens in beladen toestand.
 • Vervang je banden op tijd. Beschadigingen of scheurtjes in de band kunnen tot vervelende problemen leiden. Op de band staat trouwens een code, de Dot-code, aan de hand waarvan je kunt zien hoe oud de band is.
 • Hopelijk heb je 'm niet nodig, maar kijk ook de reserveband na en vergeet ook de banden van je auto niet.
 • Ook op de plaats van bestemming kun je wat aan je banden doen. Om te voorkomen dat ze uitdrogen, kun je de banden afdekken met een plaat of doek. Ik hoor van klanten ook wel eens dat ze hiervoor een universele tochtstrook gebruiken.
 • Je kunt ook de banden van je caravan met stikstof vullen. Door de stikstof blijft de band langer op spanning. Als de buitentemperatuur stijgt, zet de band minder uit en wordt die dus minder warm.

De bandenspanning heb je nu in goede conditie. Nu kan het laden beginnen.

Hoe verdeel je de lading in de caravan?

Als je je caravan op een goede manier beladen hebt, dan stuur je beter en ben je minder gevoelig voor vrachtwagens die inhalen. Ook zal jouw combinatie minder snel slingeren en bovendien is je verbruik dan minder. Globaal kun je zeggen dat hoe lichter een caravan is, hoe lager het brandstofverbruik is. De geladen caravan mag niet zwaarder zijn dan driekwart van het gewicht van de geladen auto. De stelregel is dat hoe zwaarder het trekkende voertuig is - natuurlijk binnen het toelaatbare - en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg. Benut dan ook eerst de ruimte in je auto in plaats van dat je de caravan volstouwt. Om het gewicht in de gaten te houden, zijn er praktische wegers te koop. Het is vanzelfsprekend dat je de wettelijk toegestane maximale gewichten niet overschrijdt. Die gegevens vind je op het kentekenbewijs van de caravan en van de auto.

Tips voor het inpakken:

 • Plaats zware dingen bij voorkeur in de auto tussen de assen. Dus een voortent of die zak aardappels kun je goed tussen de voor- en achterbank plaatsen. Gaat dat niet passen en moeten die spullen toch in de caravan, plaats ze dan op de grond net voor de as. Let dan wel goed op, dat je het gewicht goed over beide wielen verdeelt.
 • Dit verdelen van het gewicht is van groot belang om stabiel op de weg te liggen. Pak je bagage zo in dat de wieldruk links en rechts (nagenoeg) gelijk is. Met een caravanweger kun je het totaalgewicht meten, maar ook de verdeling links-rechts. Zo check je voor je vertrek of je goed beladen hebt. Waar nodig corrigeer je nog het een en ander. Het is altijd beter om dat vooraf te doen in plaats van onderweg.
 • Grote gewichten moeten in ieder geval niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoerd worden.
 • Lichte spullen, zoals kleren, kun je prima in de bovenkastjes opbergen. Zorg ervoor dat de kastjes goed dicht zijn en dat de lading niet schuift.
 • Houd de maximale trekkracht van de auto en de kogeldruk goed in de gaten. Deze informatie vind je in het kentekenbewijs. Met kogeldruk bedoelen we het gewicht dat je draagt als je de caravan aan de koppeling optilt. Het is het beste wanneer deze in de buurt ligt van het maximum dat de auto mag hebben. Ga er niet te veel onder zitten, want dan heb je kans dat de caravan gaat slingeren. Ga er zeker ook niet overheen, want dat komt de vering van de achteras niet ten goed, want die is daar niet op berekend. Met een gewone weegschaal kun je prima zelf de kogeldruk gemakkelijk wegen. Dat doe je dan als volgt: plaats de weegschaal terwijl je aan het laden bent onder het neuswiel, de caravan zet je daarbij op de handrem en de uitdraaisteunen aan de voorkant net van de grond. Je laadt dan totdat je de voor jouw auto toegestane disseldruk hebt bereikt (gemiddeld tussen 50 en 70 kg).
 • Neem ook niet te veel water mee in de verswatertank; een liter of tien is voor een dag rijden echt wel genoeg.
 • De disselkast is vaak ook een geliefde opbergplek. Wanneer de disselkast voorbestemd is voor het plaatsen van de gasfles of de reserveband, dan is het wat betreft de druk op de dissel misschien verstandig de reserveband op een andere plek te bewaren, bijvoorbeeld in de auto.
 • Neem je fietsen mee op vakantie? Zet ze dan op het dak van de auto. Op de dissel kan eventueel ook, maar houd er dan rekening mee dat je door het gebruik van een fietsendrager dissel, dan misschien niet goed bij de disselbak kunt komen. Let er natuurlijk ook op dat de druk op de dissel niet te groot wordt. We raden ook af om het dak van de caravan te beladen. Dan komt het zwaartepunt van de caravan hoger te liggen en die kan voor een goede wegligging maar beter zo laag mogelijk zijn.

Neem je deze tips in acht, dan moet je in principe een prettige reis en onbezorgde reis hebben. Heb je zelf ook nog tips om je bagage zo goed mogelijk te verdelen over auto en caravan?