Survival is een sport die, net als veel andere buitensporten, enorm in opkomst is. Het is een stoere sport waarbij hardlopen en hindernissen worden combineerd en veel uithoudingsvermogen vergt van de beoefenaar. Er is dan ook veel training, techniek en kracht nodig om een survivalrun succesvol uit te lopen. Ben jij klaar voor de uitdaging en wil je met survival gaan beginnen? Lees dan gauw verder!

Survival, wat is dat?

Survival is letterlijk overgenomen van de Engelse taal en betekent "overleving". De sport is in 1989 in het Achterhoekse dorpje Beltrum begonnen. Sinds de allereerste survivalrun zijn er steeds meer verenigingen bijgekomen en worden er in het hele land wedstrijden gehouden.

Tijdens een suvivalwedstrijd overwinnen deelnemers allerlei hindernissen, die verspreid zijn over een parcours van verschillende lengtes. Zo heeft een hele survivalrun een lengte tussen de 15 en 25 km en ongeveer 70 hindernissen, maar zijn er ook middelange runs (7,5 - 15 km) en korte runs (6 - 9 km). Ook is het mogelijk een koppelrun of groepsrun te doen. De hindernissen zijn er in alle vormen en maten: van een simpele touwklim tot zware combinaties op flinke hoogtes. Naast de gebouwde hindernissen, is de natuur op zichzelf al een flinke uitdaging: de survivallers rennen door bossen, weilanden en water. Zoメn run wordt trouwens niet afgelast vanwege een beetje regen of een zelfs een pak sneeuw, dit is wat de uitdaging nog groter maakt. Je wordt getest op conditie, kracht, techniek en het belangrijkste: doorzettingsvermogen.

Kan ik dat ook?

Natuurlijk klinkt zo'n survivalrun vrij heftig, maar met de juiste training kan iedereen beginnen met suvival. Niemand maakt immers na les 1 al de perfecte swingover. Wel is (arm)kracht en conditie een goede basis waar je veel profijt van hebt. Na een aantal lessen zul je merken dat je de techniek beter begint te beheersen, meer kracht krijgt en alles een stuk soepeler gaat: doorzetten dus! Door het hele land heen zijn er verschillende plaatsen waar je de survivalsport kunt beoefenen. Op de website van Survival Bond Nederland vind je een lijst met alle trainingsgroepen. Neem dus even een kijkje om erachter te komen wat voor jou het dichtst bij is.

Wat heb ik nodig voor survival?

Tijdens een survivalrun wordt je aan allerlei elementen blootgesteld: nattigheid, kou, hitte, ongelijke oppervlaktes en extreme hoogtes. Het is dus van belang dat je outfit daarop is afgestemd. De volgende items zijn nodig voor zowel training als wedstrijd:

  • T-Shirt en thermo hemd: een thermo hemd houdt je warm en droog gedurende de training of wedstrijd. Hierover trek je een shirt aan waarin je goed kunt bewegen.
  • Legging: kies voor een legging waarin je soepel kunt bewegen zodat je zorgeloos door de hindernissen heenkunt. Let er op dat de legging niet te veel ritsjes heeft en goed aansluit om zo schuurplekkken te voorkomen.
  • Hardloopschoenen: net als bij hardlopen begint het bij goede schoenen. Let erop dat je voor trail schoenen kiest; deze zorgen voor beter grip op ongelijke, modderige en rotsachtige ondergrond. Daarbij is het maken van een goede voetklem een stuk makkelijker wanneer je schoenen meer grip hebben. Zorg ook voor goede sokken die snel opdrogen.
  • Trainingsjas: houdt je lichaam warm door tijdens de warmingup en na de training/wedstrijd een jasje aan te trekken.
  • Ondergoed: trek een comfortable onderbroek aan. Voor de dames is een sportbh ook belangrijk.
  • Bij koud weer is het ook prettig een klein mutsje en een paar handschoenen mee te nemen. Deze kun je altijd makkelijk wegstoppen.

Ook leuk: bij elke survivalrun krijg je een shirt met nummer. Een prachtige herinnering aan de wedstrijd die je hebt gelopen. Deze kun je vervolgens tijdens de training aandoen.

Gewoon doen!

Ben je al gestart of ga je binnenkort beginnen? Misschien beoefen je de sport al wel jaren. Deel met ons jouw survival verhalen!