Voor vrijwel iedere wandeling is het belangrijk dat je de goede schoen gebruikt, ook al wandel je dagelijks maar een paar kilometer. Het is beter voor je voeten, knieën en je hele houding om de juiste schoenen te gebruiken. Goede wandelschoenen zorgen ervoor dat je voeten ondersteuning en balans krijgen, waardoor wandelen fijn en comfortabel wordt.

Wandelschoenen heb je in diverse soorten en maten: van lichtgewicht modellen tot speciale bergschoenen voor heuvelachtige gebieden. Er is een ruime keuze aan materiaal, voetvorm en model. Vanzelfsprekend zijn er wandelschoenen speciaal voor mannen en vrouwen, maar er zijn ook unisex modellen te koop.

Kortom: de keuze is reuze! Daarom helpen we jullie met deze blog bij het kiezen van wandelschoenen. Schaf je voor het eerst wandelschoenen aan ヨ of ben je op zoek naar wat extra tips ヨ lees dan deze tips goed door!

1. Koop je wandelschoenen 's middags

Wandelschoenen koop je het beste rond de middag. Je hebt dan vaak al aardig wat stappen gezet waardoor je voeten dikker zijn dan メs ochtends, dit komt door warmte en beweging. Dat is goed te vergelijken met een lange wandeling, dan worden je voeten namelijk ook dikker.

2. Hoge schoenen of lage schoenen?

Hoge schoenen worden vooral gebruikt als je de bergen in gaat of op ongelijke grond loopt. De hoge schoen verstevigt de enkels en voorkomt dat je omzwikt. Lage schoenen zijn vooral geschikt voor vlakke gebieden. Als je veel op vlakke grond loopt, heeft je enkel minder versteviging nodig dan dat je in de bergen loopt. Lage schoenen zijn daarom ook erg geschikt voor de vierdaagse of Nordic Walking in Nederland.

3. Bepaal voor welke soort wandelingen je de wandelschoenen gebruikt

Ga je wandelen op redelijk vlak terrein of ga je een berg beklimmen? Je wandeldoel is bepalend voor het type schoen die je kiest. Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Deze indeling helpt je al grotendeels met het maken van de juiste keus. Kies schoenen uit de categorie waarvoor je ze het vaakst zal gebruiken. In de onderstaande tabel staan de vier categorieën uitgelegd.

Categorie Type wandeling
A Lage, soepele wandelschoenen voor wandelingen door de stad of in het bos, mogelijk met paden die wat glooien. Ook zeer geschikt voor meerdaagse wandeltochten.
B Bergwandelschoen met volledige enkelsteun voor wandelingen in redelijk geaccidenteerd terrein, zoals de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.
C Hoge bergschoen voor zwaardere trektochten in het hooggebergte. Schoenen in deze categorie zijn wat stugger en hebben een grover profiel dan schoenen in categorie B.
D Schoenen voor gebruik in het hooggebergte. Ze zijn hoog en heel stug. Op schoenen in deze categorie kun je ook stijgijzers bevestigen.

* In ons assortiment vind je schoenen in categorie A en B.

4. Waterdicht of ademend?

Wanneer je bepaald hebt welke categorie schoen je nodig hebt moet er opnieuw een keuze worden gemaakt. Kies je voor een waterdichte schoen of juist een ademende schoen?

Wandel je vooral in koude streken of in de sneeuw? Dan kan een waterdichte schoen ideaal zijn. Wandel je juist meer in gebieden waar het over het algemeen warm en droog is? Dan kun je beter voor een ademende, niet-waterdichte schoen kiezen.

Sommige wandelschoenen hebben een voering van Gore-Tex, een materiaal dat wind- en waterdicht is. Gore-Tex heeft kleine poriën waardoor water van buiten niet naar binnen kan, maar zweet wel naar buiten kan. Deze schoenen zijn waterdicht en tegelijkertijd ook ademend.

5. Ga lekker passen

We gaven in de eerste tip al aan dat je wandelschoenen het beste メs middags kunt kopen, aangezien je voeten gedurende de dag iets dikker worden. Ook tijdens het wandelen zwellen je voeten op en dit betekent vaak dat je op een maat groter uitkomt dan je normaal hebt. Daarnaast is het verstandig om de sokken aan te trekken die je ook tijdens het wandelen gaat dragen.

Het is ontzettend belangrijk ヨ voor zowel je humeur als loopprestatie ヨ dat je schoenen hebt die goed zitten. Koop ze niet te smal, dit kan tot afknellen leiden. Wanneer je ze te breed of te groot koopt gaan je voeten juist schuiven, wat blaren veroorzaakt. Als je op het zooltje staat, is het belangrijk om ongeveer 1 cm ruimte over te hebben.

Er zijn meerdere comfortabele schoenen en daarom adviseren we altijd om meerdere paren te passen. Probeer verschillende merken, modellen en materialen. Zo weet je zeker dat je met de juiste keuze naar huis bent gegaan.

6. Kies voor goede sokken

Bij ademende schoenen horen ook ademende sokken. Trek je een katoenen sok aan in een ademende schoen, dan zal je nog eindigen met zweetvoeten. Daarnaast worden je voeten nat, wordt je huid week en als er dan wrijving ontstaat, veroorzaakt dit blaren. Let bij het aanschaffen van ademende sokken op het percentage polypropyleen. Hoe meer prolypropyleen er in de stof zit, hoe beter de sok ademt.

7. Loop je wandelschoenen goed in

Ga op tijd op zoek naar nieuwe wandelschoenen, je moet ze namelijk goed inlopen. Tegenwoordig wordt de schoen zo gemaakt dat je er eigenlijk gelijk mee weg kunt lopen. Toch is het nooit verkeerd om langzaam aan een schoen te wennen. Als je bijvoorbeeld nooit op een wandelschoen loopt en deze opeens een hele dag aantrekt, dan kan je zelfs spierpijn krijgen (vooral in je scheenbenen). De hele houding van je lichaam wordt aangepast en omdat je lichaam dit niet gewend is, krijg je spierpijn. Over het algemeen geldt: Hoe stugger de schoen, hoe beter het is om de schoen rustig in te lopen.

8. Onderhoud je wandelschoenen goed

Je wilt natuurlijk lang plezier van je nieuwe wandelschoenen hebben. Het goed schoonmaken en onderhouden is dan van belang.

  • Laat je door een van onze Obelink specialisten adviseren welke onderhouds- of impregneermiddelen voor jouw schoenen geschikt zijn en hoe deze producten werken.
  • Ook na het wandelen is goed onderhoud belangrijk. Zijn ze vies geworden? Maak ze dan na gebruik direct schoon. Om leer mooi en soepel te houden, is het goed om het af en toe te behandelen.
  • Heb je een schoen van Gore-Tex, dan kan het voorkomen dat het materiaal verstopt raakt (door het zout dat vrijkomt bij transpiratie). Week de schoenen dan in lauw water. Verwijder wel eerst de binnenzolen en de veters. Het duurt wel even voordat de schoenen droog zijn.
  • Overhaast het drogen van schoenen niet door ze bij de bij de verwarming of in de zon te zetten. Dit kan er voor zorgen dat het materiaal uitdroogt en gaat scheuren.

Hopelijk vind je met deze tips jouw perfecte wandelschoenen. Neem vooral een kijkje in onze megastore, waar onze specialisten je graag helpen bij het maken van de juiste keuze! Waar let jij op wanneer je nieuwe wandelschoenen koopt?