8 tips om een goedkope camping te vinden

Kamperen is een vrij goedkope vorm van vakantie vieren, zo hoor je vaak. Goed en duur zijn uiteraard relatieve begrippen. Naar mijn idee kun je kamperen qua kosten zo gek maken als je wilt. Ga je naar een camping met veel faciliteiten, dan betaal je daarvoor, ook al maak je er geen of amper gebruik van. Kies je voor een kleinere camping of in ieder geval eentje met minder voorzieningen, dan merk je dat, op een positieve manier in je portemonnee. Als ervaren kampeerder en als boekhouder die op z'n centen let, geef ik je graag een aantal tips om goedkoop te kamperen.

Ga buiten het hoogseizoen kamperen

Ga je zonder kinderen op vakantie of juist met kleine kinderen, die nog niet leerplichtig zijn, kies dan voor kamperen in het laagseizoen. De prijzen in het voor- en naseizoen liggen soms wel 40 tot 50% dan in het hoogseizoen. Een bijkomend voordeel is dat het in die periode vrij rustig is op de camping, dus je hebt ruim de beschikking over de faciliteiten op de camping. Het kan misschien ook een nadeel zijn wanneer je met kleine kinderen kampeert, want als het rustiger is op de camping, zijn er waarschijnlijk ook minder vriendjes of vriendinnetjes voor jouw kind.

Kies voor een goedkoop vakantieland

Het ene vakantieland is het andere niet, ook wat kosten betreft. De campingtarieven per land lopen nogal uiteen. Zwitserland spant de kroon met €48,29 in 2015 voor twee volwassenen en één kind, stroom en warm water, zo bleek uit een onderzoek van de ADAC (Duitse instantie, vergelijkbaar met de ANWB). Ook Italië is aan de prijs met €41,54, gevolgd door Denemarken met €39,42. Ga je bijvoorbeeld naar Duitsland kamperen, dan betaal je gemiddeld genomen maar €28,08 per nacht. Tel daar eens bij op de lagere brandstofkosten die je hebt wanneer je naar het Sauerland gaat in plaats van naar Toscane en je hebt in één klap al veel bespaard. Ook landen in Oost-Europa zijn over het algemeen goedkoop, al heeft de ADAC niet al die landen in het onderzoek betrokken. Let op: de genoemde tarieven zijn gemiddelden. Je kunt na wat speurwerk vast een goedkopere camping vinden in Italië dan voor €41,54. Binnen een land kunnen de prijsverschillen ook behoorlijk zijn. In een toeristische regio rekenen campinghouders hogere tarieven dan in onbekendere gebieden.

Kies een 'eenvoudige' camping

Je kunt je wel voorstellen dat een camping waar de hele dag door animatie voor kinderen op het programma staat, waar meerdere zwembaden en zelfs een aquapark is en diverse restaurants, duurder is dan een camping met eenvoudige voorzieningen. Het is waarschijnlijk een open deur, maar jij kunt vooraf zelf prima bepalen hoeveel je uitgeeft voor een camping. Misschien maak je helemaal geen gebruik van de kinderclub en amper van het zwembad, maar je betaalt er even goed voor. Hoeven die bijzondere voorzieningen allemaal niet voor jou, kies dan voor een eenvoudigere en dus goedkopere camping. Je hebt dan misschien geen zwembad, maar wel prima sanitair, meer rust en misschien ook nog wel een speeltuin voor je kinderen. Bovendien houd je geld over zelf een keer naar het zwembad te gaan.

Kampeer met je eigen tent, caravan of camper

Inmiddels kampeer ik al dik 40 jaar en heb al van alles uitgeprobeerd. In het begin, toen we nog met z'n tweeën waren, kampeerden we met een tent. Daarna toen de kinderen kwamen, trokken we er met de caravan op uit en zetten daar later een paar kleine tentjes bij en nu de kinderen al lang een breed het huis uit zijn, trekken we rond met een camper. Uiteraard is daar de aanschaf van een tent, caravan of camper, maar in de jaren daarna heb je veel minder kosten. Stel je voor dat je jaar in, jaar uit een ingerichte tent, stacaravan of chalet moet huren. Kijk de prijzen er maar op na en vergelijk!

Lees de kleine lettertjes goed voor je een camping boekt

Voor mijn kleinkinderen is Wifi zowat een eerste levensbehoefte. Als Wifi voor jou en jouw reisgenoten ook belangrijk is, check dan vooraf of Wifi inbegrepen is. Zo niet, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Bekijk ook of douchen inclusief is en het verblijf van je hond. Is toeristenbelasting al in het kampeertarief inbegrepen? Bekijk voor dat je de camping boekt de kleine lettertjes door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Geen vakantievoorpret nodig? Maak je keuze voor camping last minute

Mijn ervaring is dat op tijd boeken zich loont. Je hebt geregeld recht op vroegboekkorting en je weet gewoon meteen waar je aan toe bent qua kosten, maar ook qua omgeving, zodat je alvast leuke trips kunt plannen. Je bent ook zeker van je plek, want jij hebt gereserveerd. Boeit het je niet zo waarheen je op kampeervakantie gaat? Dan kun je ook voor een last-minute gaan. Er zijn altijd wel mensen die hun kampeerverblijf hebben moeten annuleren. Pech voor hen, maar een geluk voor jou. De campings willen natuurlijk graag zo veel mogelijk verhuren, dus grote kans dat je hun laatste tenten, chalets of stacaravans tegen een gereduceerde prijs kunt huren.

Ga wildkamperen of paalkamperen

In Nederland is wildkamperen niet toegestaan, maar in Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland en IJsland mag het wel. Dus dan kost kamperen je helemaal niks. Een douche of WC is er niet, maar als je je zonder goed redt, ga dan vooral eens wildkamperen. Houd je wel aan de spelregels, dus neem je eigen afval mee en heb respect voor de natuur. Zoals ik al schreef is wildkamperen in Nederland verboden, maar er is wel een manier om gratis te kamperen in ons land, namelijk paalkamperen. Jaren geleden startte Staatsbosbeheer een proef met gratis kamperen bij een aantal palen in de buurt van Breda. Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 40 palen. Je mag daar maximaal 72 uur met je tentje staan, er mogen niet meer dan 3 tenten tegelijk staan en iedereen ruimt zijn eigen rommel op (logisch toch?). Bij de meeste paalkampeerplekken is een pomp waterpomp aanwezig, zodat je afgekoeld gekookt water toch kunt drinken. Kun je met weinig comfort toe, wil je graag letterlijk middenin de natuur zitten, dan is dit de goedkoopste manier van kamperen.

Gratis kamperen in ruil voor werken op de camping

Werken en kamperen kun je ook combineren. Je kunt onderdeel uitmaken van een animatieteam, maar bijvoorbeeld ook campingcontroleur worden. ACSI en ANWB zoeken regelmatig mensen die campings 'testen'. Vaak, maar dat zul je zelf moeten navragen, is het verblijf op de camping in dat geval gratis. Ook vragen campingeigenaren regelmatig om personeel om tijdens het kampeerseizoen allerlei taken uit te voeren. Van kluswerkzaamheden tot babysitten. Klinkt goed toch?


Deel dit artikel