Ben je ook dol op wandelen? Wandelen kan het hele jaar door. Alleen of met meerdere personen en bij elk weertype. Als je er regelmatig op uit trekt, zijn passende wandelschoenen heel belangrijk voor jouw wandelplezier. Heb jij jouw ideale schoenen gevonden, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten en er veel fijne kilometers mee maken. Wandelschoenen onderhoud is daarom essentieel voor een lange levensduur. Wij geven je een aantal onderhoudstips en als je die opvolgt heb jij jarenlang plezier en comfort van jouw wandelschoenen.

Ben je trouwens nog zoek naar de voor jou beste wandelschoen, lees dan ons keuzehulp voor het kopen van de beste wandelschoenen, waarin we tips geven voor de aanschaf van wandelschoenen.


Benodigdheden:

Tip 1: Buitenkant van de wandelschoen schoonmaken

Wandelschoenen onderhoud begint eigenlijk direct na de wandeling. Je hebt net een flink eind gewandeld en snakt naar een kopje koffie of warme chocolademelk. Logisch natuurlijk, maar als je verstandig bent, maak je jouw wandelschoenen meteen schoon. Haal eerst de inlegzolen eruit, trek de tong naar buiten en wanneer jouw schoenen echt vies geworden zijn, verwijder dan ook de veters. Los vuil verwijder je met een borstel. Zit het vuil erg vast, denk aan modder of klei, haal het vuil dan onder stromend water met een borstel weg. Lauw water is het beste voor jouw schoenen. Laat je schoenen in ieder geval niet met heet water 'schrikken', want daar houden ze niet van. Wees ook voorzichtig met fragielere onderdelen zoals stiksels en veterhaakjes.

Tip 2: Binnenkant van de wandelschoen reinigen

Wandelschoenen onderhoud verschilt natuurlijk ook per materiaal. Heeft jouw wandelschoen een binnenvoering van leer? Maak deze dan met een spons (niet de groene zijde van het schuursponsje uiteraard!) of een zachte borstel schoon. Je kunt hierbij ook een beetje natuurzeep of groene zeep gebruiken. Net als voor het reinigen van de buitenkant van de wandelschoen geldt hier ook: Nooit met heet water (uit-)spoelen!

Veel van de huidige wandelschoenen zijn voorzien van een voering van Gore-Tex. Dit materiaal maakt jouw schoenen waterdicht en zorgt er ook dat je schoen blijft ademen. Wanneer je het gevoel hebt, dat je voeten sneller klam aanvoelen, dan kan het Gore-Tex membraan verstopt zijn door zout dat vrijkomt door transpiratie. Reinig dan het membraan door je schoenen te weken in water of ze te vullen met lauw water. Van te voren natuurlijk wel de binnenzolen en de veters verwijderen.

Tip 3: Laat je wandelschoenen goed drogen

Jouw schoenen zijn nu weer schoon, maar nog niet klaar voor een nieuwe wandeling. Ze moeten namelijk eerst goed drogen. Overhaast het droogproces niet door jouw schoenen dichtbij de verwarming of kachel te zetten of door ze in de zon te drogen. Hitte droogt het leer namelijk uit en daardoor kan het gaan scheuren. Ook kan hitte de lijm aantasten. Het beste is om jouw wandelschoenen op kamertemperatuur te drogen met bij voorkeur proppen keukenpapier of WC-papier erin, dat je regelmatig verwisselt. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je jouw schoenen droogt, droog is en goed ventileert.

Wandelschoenen onderhoud

Tip 4: Jouw wandelschoenen op de juiste manier beschermen

Informeer je van te voren welk onderhoudsproduct bij jouw schoen past. Het maakt namelijk nogal een verschil of jouw schoen van leer, nubuck of Gore-Tex is, want elk materiaal vraagt om ander onderhoud. Vraag bij de aanschaf van schoenen hoe je de schoenen het beste kunt onderhouden. Lees sowieso altijd de gebruiksaanwijzing van je onderhoudsproducten.

Schoenen van leer worden bij de productie geïmpregneerd, maar je moet dit wel bijhouden. Sowieso wanneer je jouw schoenen met water hebt gereinigd, is het dringende advies ze opnieuw te impregneren met een spray of crème (siliconen- of bijenwas). Maar ook wanneer het leer droog of schraal aanvoelt, behandel jouw schoenen dan opnieuw. Wanneer je sprayt, houd dan de spuitbus op zo'n 30 cm van je schoen. Denk ook aan de veters en de randen van de zool en vergeet de tong en de ruimte tussen de veterhaakjes niet. Impregneerspray werkt 24 uur na gebruik over het algemeen het beste. Crème (was) breng je dun aan op je droge schoenen en vervolgens masseer je het iets in. Zijn jouw schoenen van nubuck, dan gebruik je een voor nubuck geschikte spray. Als dagelijks onderhoud wrijf je zachtjes met een crèpeborstel over het oppervlak, zodat het nubuck niet beschadigt. Na iedere behandeling wordt nubuck wat gladder en donkerder. Vind je dat niet zo mooi, ruw dan met een nubuckborstel het leer weer iets op.

Voor onderdelen van Gore-Tex bestaan speciale onderhoudsproducten die Gore-Tex aanbeveelt en ook door dit bedrijf getest en goedgekeurd zijn. Deze middelen garanderen een goede werking van het Gore-Tex-membraan en daarnaast een goede vochtafvoer van binnen naar buiten. Natuurlijk hebben wij ook onderhoudsproducten voor jouw wandelschoenen.

Bonustips

Voor jouw schoenen is het het beste wanneer je ze rechtop staand wegzet, bij voorkeur voorzien van een schoenspanner. Zorg ervoor dat de opslagplek droog en goed geventileerd is. Wellicht overbodig om te vermelden, maar zorg ervoor dat jouw schoenen niet met agressieve stoffen, zoals benzine of chloor. Zijn jouw schoenen toch met zo'n stof in aanraking gekomen, maak ze dan meteen schoon.

Heb jij nog tips voor wandelschoenen onderhoud? Deel het vooral met ons!