Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

Keuzehulp voortenten | Welke voortent past bij mij?

Keuzehulp voortenten | Welke voortent past bij mij?

Je wilt een caravanvoortent kopen, maar waar begin je met zoeken? Hoe weet je welk materiaal voor jou geschikt is en welke maat je nodig hebt? Wij helpen je verder in dit blog.

  • Hoe wil je kamperen?
  • Voortent voor korte kampeertrips
  • Voortent voor de zomervakantie
  • Voortent voor seizoenskampeerders
  • Voortent voor alle seizoenen
  • Wat is de omloopmaat van mijn caravan?
  • Welke voortentdiepte is voor mij geschikt?
  • Een opblaasbare voortent of voortent met stokken?
  • Hoe wil je kamperen?

    Voordat je een voortent gaat kopen moet je goed nadenken over hoe je wilt gaan kamperen. Wil je vaker een korte periode op vakantie, ben je seizoenskampeerder of misschien een combinatie van allebei? Voor verschillende soorten kampeervakanties zijn verschillende soorten voortenten geschikt.

    Voortent voor korte kampeertrips

    Ga je graag meerdere keren per jaar voor een periode van een paar dagen weg, dan wil je over het algemeen niet te zwaar reizen. Daarnaast vind je het waarschijnlijk ook wel handig dat je je voortent snel kunt opbouwen. In dat geval is een lichtgewicht voortent een goede keus. Zo'n voortent monteer je eenvoudig en snel. Als je een beetje geoefend hebt, heb je 'm binnen 20 minuten opgezet.

    Voortent voor de zomervakantie

    Ga je in de zomer een paar weken achter elkaar op vakantie of in ieder geval in de warmere maanden? Kijk dan naar een caravan voortent waar bij de materiaalaanduiding het volgende staat: Ten Cate All Season, dak WR 18 en wanden WR 17. Ten Cate All Season is in verschillende diktes verkrijgbaar. Dit dunnere Ten Cate-doek is bij uitstek geschikt voor zomertenten, omdat je door het lage gewicht van het doek, minder gewicht hoeft mee te sjouwen. Daarnaast heb je met een voortent van dit materiaal weinig tot geen last van condens.

    Voortent voor seizoenskampeerders

    Wil je de tent langer laten staan, bijvoorbeeld omdat je een seizoensplek hebt? Dan is de dikkere kwaliteit Ten Cate All Season zeer geschikt voor je. Je herkent deze kwaliteit aan de volgende benaming: Ten Cate All Season dak WM 19 en wanden WR 18. De binnenkant van het dak is bedrukt met een condensreducerende print en is daarmee fors dikker dan de lichtere Ten Cate-kwaliteit. Ook een tent van PVC is een optie als seizoenstent. Een PVC-tent kun je namelijk het hele jaar door gebruiken. Een Ten Cate All Season voortent heeft wel enkele voordelen ten opzichte van een PVC voortent:

    • Het leefklimaat in een voortent van Ten Cate All Season is een stuk aangenamer omdat het condensarm is.
    • Een Ten Cate All Season voortent is een stuk lichter en daardoor beter geschikt als reistent.
    • De opbouw van een Ten Cate All Season voortent is een stuk gemakkelijker. Bij een PVC-tent moet je redelijk wat moeite doen om het dak strak te krijgen, omdat PVC stugger is.

    Zorg voor extra versteviging

    Een PVC-tent is zwaar, maar heeft ondanks de stevige constructie wat hulpmiddelen nodig. Als je niet altijd aanwezig bent op de camping, is het erg belangrijk om het dak te verstevigen met dakstangen en/of nokbogen en stormstangen. Op deze manier krijg je geen waterzakken bij een regenbui en staat je tent steviger bij wind en hevige sneeuwval.

    Voor PVC-tenten adviseren wij het volgende:

    • Voortentmaat 2 t/m 10: minimaal twee extra dakstangen of nokbogen en minimaal twee stormstangen.
    • Voortentmaat 11 t/m 14: minimaal vier extra stormstangen en 2 extra dakliggers.
    • Voortentmaat 15 t/m 20: minimaal vier extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.

    Heb je een seizoensplek aan zee of in bosgebied? Dan raden wij je aan om een voortent te kopen met afdekbare vensters, zodat het raamfolie niet beschadigt door bijvoorbeeld alg en zout. Er zijn verschillende voortenten met afdekbare vensters.

    Welke voortent past op mijn caravan?

    Voortent voor alle seizoenen

    Wil je het hele jaar kunnen genieten van het campingleven? Dan ontkom je niet aan een voortent die zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant PVC-gecoat is. Daarmee is de tent bestand tegen zowel winterse omstandigheden als felle zomerzon. Bij dit type tent is ventileren van groot belang, want PVC ademt niet. Bij de tenten die voor het hele jaar geschikt zijn, zit het PVC aan de buitenkant en de binnenkant en is daarmee erg gevoelig voor condensvorming. Een voordeel van een PVC-tent is dan weer dat zich door het materiaal geen schimmel kan vormen, wat bij Ten Cate All Season wel kan gebeuren als je niet goed ventileert. Het voordeel van een PVC-tent is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Kijk ook eens bij de categorie wintertenten. Daar vind je ook nog een aantal PVC-tenten.

    Wat is de omloopmaat van mijn caravan?

    Als je hebt beslist hoe je wilt gaat kamperen en welke voortent daarbij past, is het tijd om te kijken naar de juiste maat. Dit noemen we de omloopmaat van de caravan. Als je de omloopmaat weet, kun je specifiek zoeken naar een voortent die aan jouw caravan past. Hoe je deze maat bepaalt, lees je in ons blog Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan? Wij raden altijd aan zelf de omloopmaat te meten. Maten die je op internet vindt of van de leverancier ontvangt, kunnen altijd een beetje afwijken. Meten is weten!

    4 tips voor het kopen van een voortent

    Welke voortentdiepte is voor mij geschikt?

    Als je weet welke omloopmaat je moet hebben, kun je kijken naar de gewenste diepte van de voortent. Wij verkopen voortenten met een diepte van 240, 270, 300 of 350 cm. Hoeveel ruimte jij nodig denkt te hebben, bepaal jij zelf. Over het algemeen adviseren wij altijd hoe kleiner de caravan, hoe dieper de voortent. Hoe groter de caravan, hoe minder diep de voortent. Als je een kleine caravan hebt, is het fijn om wat extra ruimte te hebben in je voortent. Heb je een grote caravan en dus veel ruimte, dan is een diepte van 240 genoeg, omdat je in de breedte al genoeg ruimte hebt. Heb je een 240 aangeschaft en blijkt later dat je toch niet genoeg ruimte hebt? Geen paniek, alle Obelink tenten hebben een mogelijkheid tot uitbouw. Aan de zijkant is het mogelijk een erker aan te bouwen en aan de voorkant is een luifel altijd een optie. Een luifel zou je kunnen zien als een extra voortent zonder voorwand.

    Een opblaasbare voortent of voortent met stokken?

    Heb je geen zin in gedoe met stokken? Kies dan voor een opblaasbare voortent. Opblaasbare voortenten zijn eenvoudig op te zetten en af te breken. Normaal gesproken heb je al snel 2 personen nodig om een voortent op te zetten, maar bij een opblaasbare voortent kun je het gemakkelijk alleen. Een ander bijkomend voordeel is het gewicht. Omdat je geen tentstokken hebt, is de tent een stuk lichter, waardoor je de tent makkelijk kunt vervoeren.

    Een heleboel informatie en dingen om aan te denken, maar dan weet je ook zeker dat jij de voortent vindt die bij jou past. Heb je nou een voortent gevonden die bij jouw past, maar weet je niet hoe je hem goed op moet zetten? In deze video legt Daniël het je stap voor stap uit:


    Deel dit artikel: