Je gaat er graag op uit om te wandelen. Heerlijk buiten actief zijn of de zon nu hoog aan de hemel staat of dat er een drup regen valt. Als je een korte wandeling maakt, doet de uitrusting er niet zo zeer toe. Maar als je langer wilt wandelen, dan is het raadzaam om stil te staan bij de beste uitrusting om aangenaam te blijven wandelen. We geven je 4 praktische tips.

Tip 1: De juiste wandeluitrusting

Het is verstandig om wandelkleding op het weer af te stemmen. Enkele eigenschappen van praktische buitenkleding zijn:

  • Afgestemd op verschillende weeromstandigheden
  • Licht
  • Sneldrogend
  • Multifunctioneel, denk aan een jack met uitritsbare fleecevoering
  • Ademend

Tip 2: Laag over laag

Als je buiten sport is het verstandig om kleding in lagen te dragen. Als het warmer of kouder wordt gebruik je minder of meer lagen. Als beenbedekking is een sneldrogende afritsbroek ideaal.

  • Laag 1: Thermisch ondergoed. Dit voert vocht af en uw lijf blijft warm en droog.
  • Laag 2: Fleece pullover of jack. Thermische fleece houdt warm en ademt goed.
  • Laag 3: Waterdicht en ademend jack.

Tip 3: Hou het droog

Wandelen in de regen is prima, maar je hebt uiteraard geen zin in natte voeten. Draag dan wandelschoenen of kleding met Gore-tex. In het Gore-tex-textiel bevindt zich een heel dun membraan dat duurzaam waterdicht, winddicht en ademend is. Omdat Gore-tex zeer goed ademt en transpiratievocht goed afvoert, houd je gegarandeerd droge voeten.

Tip 4: Waarom een wandelstok

Wandelstokken zijn ideaal als je in de bergen wandelt of een zware rugzak draagt. Voor het evenwicht raden wij aan om 2 wandelstokken te gebruiken. Bij het bergop lopen bieden ze je steun en stabiliteit en bergaf ontlasten ze je gewrichten. Bovendien heb je extra grip bij nat weer. Een groot voordeel is dat je met wandelstokken beter rechtop loopt. Hierdoor vergroot je je longinhoud en belast je de rug minder. Een wandelstok alleen voor oude mensen? Niets van waar dus!

Goed materiaal is een investering waar je jarenlang plezier van hebt. Je hebt toch geen zin in zwetende kleding, want dan is de lol van het wandelen er snel af. En die wandelstokken? Als je nog lang wilt blijven wandelen, schaf ze aan. Je doet je lichaam er een groot plezier mee. Als je onze 4 tips ter harte neemt, dan is geen berg je te hoog. Veel wandelplezier toegewenst!

Heb je zelf nog tips? Ik stel het zeer op prijs als je die met mij wilt delen.