Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Hoe maak ik een goed kampvuur?

kampvuur maken

Bij echt kamperen hoort een kampvuur. Ook een scoutingkamp is niet compleet zonder een kampvuur. Je kunt je eraan warmen, er liedjes bij zingen en marshmallows of broodjes roosteren. Maar hoe maak je nu een goed kampvuur? Wij vertellen het je in dit blog!

* Er zijn verschillende soorten vuren. In dit blog gaan we uit van de piramidevorm

kampvuur

Een goede voorbereiding

  • Controleer allereerst of het toegestaan is om op de betreffende plek een kampvuur te maken.
  • Zoek een veilige plek uit. Houd rekening met de wind.
  • Blijf ver genoeg weg van zaken die snel vlam vatten, zoals hooi of een tent.
  • Houd altijd materiaal om te blussen bij de hand, zoals water en zand.
  • Let ook op je kleding. Trek geen snel brandbare kleding aan als je een vuur gaat maken.

Verzamel de juiste brandstof

Om het vuur te laten branden heb je het juiste materiaal en het juiste hout nodig. Je hebt 3 verschillende soorten nodig, namelijk tondel, aanmaakhout en brandhout. Uiteraard heb je daarnaast ook zuurstof en voldoende warmte nodig.

Tondel

Tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt, zoals gedroogd gras, donsveertjes en droge dennenappels. Van tondel maak je een bedje. Wat je ook heel goed als tondel kunt gebruiken, zijn pluisjes uit het filter van je wasdroger. Deze zou je voorafgaand aan je vakantie vast kunnen opsparen.

Aanmaakhout

Droge dode takken zijn het ideale aanmaakhout omdat ze snel vlam vatten. Neem hiervoor zacht hout en harshoudend hout. Rondom het tondelbed maak je een kleine piramide van aanmaakhout. Tondel maakt het aanmaakhout aan dat vervolgens de grotere balken aansteekt. Aanmaakhout verbrandt snel, verzamel er daarom genoeg van.

Brandhout

Je kunt het beste grote dikke takken als brandhout gebruiken. Op brandhout moet het vuur tenslotte branden. Deze takken vatten niet snel vlam, maar ze branden wel lang. Je maakt opnieuw een piramide, maar dan nu van brandhout. De grote piramide bouw je om de kleine piramide van aanmaakhout heen.

Het vuur aansteken

Je kunt het kampvuur op verschillende manieren aansteken. De gemakkelijkste manier is met een lucifer. Steek met de lucifer het tondelbed op verschillende plekken aan. Het vuur slaat vervolgens over naar het aanmaakhout en vervolgens het stookhout. Als het vuur goed brandt, voeg je met enige regelmaat nieuwe takken of stammen toe. Leg er niet te veel tegelijk op, anders verstik je het vuur.

Veilig het vuur doven

Als je als laatste weggaat bij het kampvuur, dan zorg je er uiteraard voor dat het vuur helemaal uit is. Je kunt het kampvuur doven met water of zand. Als je met water blust, haal dan de blokken eerst uit elkaar en blus die afzonderlijk. Zo voorkom je het risico op hete stoom, wat brandwonden kan veroorzaken.

marshmallows

Extra tip: Marshmallows roosteren

De marshmallow is eigenlijk gewoon een spekje, maar dan de Amerikaanse versie ervan. Je kunt zelf marshmallows maken, maar je kunt ze ook gewoon kopen. De traditie van marshmallows roosteren is ook naar Nederland overgewaaid. Maar hoe rooster je marshmallows eigenlijk? Dat doe je door de marshmallow op een stok te prikken en 'm boven het vuur te houden. Let er wel op dat de marshmallow niet in het vuur hangt. Draai de stok boven het vuur rond. Na een tijdje karameliseert de buitenkant en de binnenkant wordt lekker vloeibaar. Wil je het liever hartiger, prik dan wat brooddeeg om de stok. Eet smakelijk!

Met deze tips is het gegarandeerd genieten van de lange avonden rond het kampvuur!


Deel dit artikel: